Hírek

2015.02.06. 15:55

25 éve: Letakarták a Lenin-szobrot, az orosz katonák meg mézet loptak; kényszerszabadság a Rábában

Huszonöt évvel ezelőtt takarta le az Éhen Gyula Kör a Március 15. téren álló Lenin-szobrot. Ezzel ténylegesen is kezdetét vette az új társadalmi rendszerre, politikai struktúrára való átállás, alig egy hónappal az országgyűlési választások előtt.

Kozma Gábor

Huszonöt évvel ezelőtt februárban kapcsolt rá igazán a választási kampány, a megyében is mindenki lázban égett. Főleg az a kisnyugdíjas, aki Körmend városában nemes egyszerűséggel megharapta a neki nem tetsző plakátragasztót. A fiatalembernek megsérül a kisujja, az illető párt irodájára másnap kiírták: Belépés csak szájkosárral! Derült a nép, amely izgatottan várta az 1948 utáni fordulat miatt felfüggesztett demokrácia újraindítását. A megyében az SZDSZ nagyon erős lett, Hankóék magabiztosan nyilatkoztak. A Hende vezette MDF is ráhajtott, de mint márciusban aztán kiderül, későn. Ám február még tartogatott, mondhatni, történelmi mozzanatokat.

1990 februárjában döntötte el az Éhen Gyula Kör, hogy a vonakodó ellenzéki pártokkal nem törődve akciót indít a Március 15. téren álló Lenin-szobor, mint idegen politikai jelkép ellen. Követelték a szobor eltávolítását, s amikor ez nem sikerült, fóliába bújtatták Iljicset. Tüntetés a téren.

Ezek egyike a szombathelyi, Március 15. téri Lenin- szobor letakarása. Az Éhen Gyula Kör határozta el az akciót, szövetségeseket keresve az ellenzéki pártoknál. Az MDF mereven elzárkózott, mondván: minek hergelni a vergődve is erős MSZP-MSZMP-t. Az akkor erős antikommunista retorikával bíró szabaddemokratáknak pedig az fájt, hogy nem ők találták ki az akciót. A kör bejelentette a letakarást, mire a városi folklór új verbális elemekkel színesedett: Ne haragudj Iljics, nem maradsz örökké, százötven évig sem váltunk törökké. Vagy: Lenin élt, Lenin él, Lenin eltűnt... A letakarás napján több nyugati ország televíziója is megjelent a téren, kisebb tömeg verődött össze, biztatták a civileket. Babos Sándor MSH-igazgató létrát hozott, Gombás Endre fotózott, Kovács Jenő fóliát húzott a szoborra, míg e sorok írója felolvasta a városi tanácsnak címzett követeléseket. Eközben Durst Dezső tiltakozó aláírásokat gyűjtött a politikai szimbólum gyors eltávolítása okán. Amint Iljics feje eltűnt a koszos fólia alatt, felcsattant a taps. Csak később derült ki, hogy valóban történelmet írt az egyesület, mert ez volt az első Lenin-szobor elleni akció a Varsói Szerződés-KGST tagállamaiban.

Az egyesület elnöke, Kozma Gábor követeléseket olvas fel a már letakart szobor előtt. Fotó: Gombás Endre

Megalakul a Recski Szövetség, Both Béla lesz a vezetője. – Megbocsátunk, de nem felejtünk – mondja. Aztán bejelentik, hogy nem maradt fegyver a leszerelt munkásőröknél, ez is némi derültséget vált ki. Szovjet (orosz) katonák kifosztanak egy méhészetet Szombathely határában, Varga Ferenc gazdának 316 ezer forint a kára (ma 35 milliót érne). Ki fizeti ki? Erre nincs válasz. A Garasin laktanyát Saváriára keresztelik, és elsőként az országban testvérvárosi szerződést írnak alá Körmenden. A fontos iratot Pintér Pál tanár, Kercsmár Jenő tanácselnök és a finn Heinavesi polgármestere, Jussi Hoskonen szignálja.

Hektikusan alakult a gazdaság helyzete is. Az MDF válságstábot alapított, hogy kezelni tudja a szocialista export hanyatlását. Álláspontjuk, hogy addig ne szállítsanak árut a Szovjetunióba és más KGST tagállamokba, amíg azok nem fizetnek. A kereskedés ugyanis rubelelszámolású, de befuccsolt. Vigasz, hogy egyszerűsítik a korengedményes nyugdíjazást. A nők 25, a férfiak 30 éves szolgálati idő után vehetik igénybe. Elterjed, hogy márciusban munkakönyvet osztanak az Élgép körmendi gyárában, erre kérdeznek rá a munkások Kovács György igazgatónál. A vezér elismeri, hogy baj van és közli: tényleg vége. A dühös munkások azt mondják, Körmend sosem volt fontos az anyacégnek. Mi lesz a nyugdíj előtt állókkal, a gyeses kismamákkal? Nincs válasz. Érik a rubel-stop: a Rába vasi üzemeiben akadozik a termelés. Simon Vilmos, a szombathelyi gyár igazgatója elmondja, hogy befuccsolt a szocialista piac, ahova a termelés 40 százalékát exportálták. Kétszáz embert kirúgnak, ötvenet Győrbe helyeznek. De gond van az éppen alakuló magántőkés szektorban is. A Radius Hungaricusnál a korábban leváltott és visszahívott vezetőt a küldöttek újra megválasztják az igazgatótanács elnökének. Ki is tör a botrány. De búslakodni nem kell, mert igen enyhe ez az 1990-es tél: alig kell fűteni és több falu határában kikelt a búza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!