Hírek

2014.12.18. 09:57

29 ezer forintból kell megélnie

Celldömölk – Zsidai Mária 53 éves és rokkantnyugdíjas. Havonta 29 ezer forintból kell megélnie. Ha péntekig nem fizet be 50 ezer forintot, elzárhatják a vizet, és lekapcsolhatják az áramot otthonában.

Lisztmayer Zsófia

Zsidai Mária celldömölki rokkantnyugdíjas, aki számos betegséggel küzd, ezért nem végezhet munkát. Havonta 29 ezer forintból próbál megélni, de a fontosabb számlák befizetésén kívül nem sok mindenre futja. A rokkantnyugdíjas asszony elmondta, hogy már így is hideg vízben fürdik az elromlott bojler miatt.

– Valaki azt mondta, hogy meg lehet élni 29 ezer forintból, de mégis hogyan? Huszonháromféle gyógyszert kell szednem, abból kettőt havonta ki kell váltanom. Csak ez a két gyógyszer 6 ezer forintomba kerül. A maradék 23 ezer forintból feladok néhány csekket, de általában mindig marad olyan, amit nem tudok befizetni – mondta el.

A celldömölki asszony erős pánikbetegséggel küzd, cukorbeteg, három nem műthető sérve van a gerincvelő közelében, egy vesével született, gondok vannak a gyomrával és vizesedik is. Az orvosa szerint kilenc olyan problémája van, ami miatt akármikor bekövetkezhetne nagyobb baj.

– Áprilisban voltam Győrben, ahol megállapították, hogy 55 százalékos rokkantnyugdíjas vagyok. A papírra pedig azt is ráírták, hogy nem dolgozhatok. Összesen így havonta 29 ezer forintból kell megélnem. Én abban kérnék elsősorban segítséget, hogy pénteken fel tudjam adni a számlák összegét, hogy ne kapcsolják ki az áramot és a vizet a lakásban. Sajnos élelmiszerem sincs, napról napra élek, de mostanában már kéregetnem kell, hogy valamit enni tudjak. Nem azért kérek, mert jön a karácsony. Nekem a karácsony hatalmas ünnep, de a szívemben. Azért kérek, mert ténylegesen éhezem. Kaptam valamennyi fát, amellyel talán a hónap végéig kihúzom. De attól kezdve nem tudom, hogy mivel fogok fűteni. Pedig hideg vízben fürdök, ezért fontos lenne a szoba melege.

Mária szerint van is, meg nincs is családja. Van egy 35 éves fia, aki Pesten él a legnagyobb nyomorban. Nem tud gyakran hazalátogatni sem, mert nincs pénze a vonatjegyre, ezért karácsonykor sem lesz édesanyjával.

– Van két öcsém, illetve egy húgom is, de ők sem állnak anyagilag valami jól, így nem tudnak segíteni. Az utcában többen is szoktak ennivalót adni, amikor rászorulok. A polgármester azt mondta, hogy ami tudtak, megtettek. Kétszer kaptam három mázsa fát, és hatszor kaptam néhány ezer forintos segélyt. Annyit mondott legutóbb a polgármester, hogy értsem meg: nem tud már segíteni, de kapok még karácsonyi csomagot. Nem tudom, hogy kihez forduljak, mit csináljak. Ha nem tudom befizetni péntekig a számlákat, akkor nemhogy karácsonyom nem lesz, de semmim sem lesz. Azt sem tudom, hogy holnap mit fogok enni – tette hozzá az asszony.

Szücs Andrea, a celldömölki önkormányzat aljegyzője elmondta: helyi rendelet szabályozza, hogy évente hányszor kérhet valaki önkormányzati segélyt.

– Amire Zsidai Mária benyújtotta a kérelmet, arra megítéltük a segélyt. Ezen túl pedig az önkormányzati segélyen kívüli szociális juttatások lehetőségét is kihasználta – mondta el az aljegyző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!