Hírek

2016.04.25. 15:46

3 tipp: így adhatjuk el gyorsan a lakásunkat!

Felpörgött a lakáspiac, és ez kedvez az ingatlant eladóknak, de ezt a többi eladó is tudja. Hogyan adhatunk túl gyorsan és jó áron otthonunkon?

Nógrádi Dóra

1. ÖSSZEHASONÍTÓ ELEMZÉS

Mivel a profi ingatlan-értékbecslők és ingatlanközvetítők is így csinálják, kövessük módszerüket. A lényeg, hogy találjuk legalább három, a miénkhez hasonló ingatlant, amelyet a közelmúltban adtak el. Fontos a közelség időben és térben, vagyis hogy ne két évvel ezelőtti eladást vegyünk figyelembe, és mindenképpen saját szomszédságunkból (azonos kistelepülés, nagyobb városokban azonos kerület vagy városrész) válasszunk. Koncentráljunk olyan ingatlanokra, amelyek ugyanolyan típusúak (ha társasházi lakásunk van, hagyjuk ki sorházakat az összehasonlításból), hasonló alapterületűek. Ezután mérlegeljük, hogyan aránylik egymáshoz a mi ingatlanunk és a kiválasztott otthonok felszereltsége. Ha úgy találjuk, hogy az egyik például luxusszínvonalon felszerelt, ám drágán kelt el, úgy a fajlagos, vagyis négyzetméterre vetített árából vonjunk le. Fordítva tegyünk, ha rossz állapotú volt a kiválasztott ingatlan, vagyis számoljunk úgy, hogy a mi szépen felújított lakásunk többet ér. Az eltérések azonban ne haladják meg a 20 százalékot, sem negatív, sem pozitív irányban. A legnagyobb nehézséget nyilvánvalóan az adatok beszerzése okozza.

2. A SZOMSZÉDNAK VALÓJÁBAN FOGALMA SINCS

Közhely  az ingatlanszakmában, hogy a legtöbb hazai ingatlantulajdonos úgy határozza meg eladásra váró lakása értékét, hogy megnézi szomszédja lakáshirdetését, majd azt mondja: „ha azt a vacakot ennyiért kínálják, akkor az én remek állapotú ingatlanom többért is elkel". Így jön létre az az árspirál, amely a sok eladatlan használt lakást eredményezi országszerte.

Ne is törődjünk a szomszéddal, hiszen nem tudhatjuk, valóban ért-e az ingatlanpiachoz, mint ahogy azt sem, mennyi idő alatt sikerül majd eladnia ingatlanját. Az is elképzelhető, hogy évekig árulja majd, miközben többszöri árengedményre kényszerül. Ezt nem akarhatjuk, ezért maradjunk a szakszerű értékmegállapításnál, és kövessük az 1. pontot!

3. AZ INGATLANOS NEM ELLENÜNK VAN

Magyarországon sokan spórolnának az ingatlanirodán, ám a kínálat olyan nagy, hogy magánhirdetőként igen nehéz kitűnni. Ha jól választunk ügynökséget, sokkal több vevőjelölthöz jut el eladó lakásunk híre, mint amennyiről magunk is gondoskodni tudunk. Az iroda többnyire 3—5 százalékos jutalékában benne van a hirdetések ára és az, hogy folyamatosan szállítják az érdeklődőket a lakásba. Ráadásul segítséget nyújt a szerződéskötésben, letétekkel kiszűri a komoly vevőjelölteket. Ezek pénzügyi, jogi biztonságot jelentenek, a gyors eladás pedig időt és így pénzt takarít meg, tehát nem kidobott pénz a jutalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!