Hírek

2016.07.22. 17:26

3+1 KRESZ-szabály, amelyet valószínűleg rosszul tudott

Megkérdeztük, egyelőre nem lesz változás a KRESZ-ben. Találtunk viszont négy olyan szabályt, amelyet a sofőrök többsége rosszul tud.

Budai Dávid

A napokban olyan hírek röppentek fel, hogy megváltozik a KRESZ, újra kell vizsgázni, valamint gyorsabban lehet majd száguldozni az utakon. Kiderült, ebből annyi igaz, hogy valóban lesz változás, és valószínűleg a teherautók esetében gyorsabban suhanhatnak majd a fák az autópályák mentén, de még semmi sem biztos. Ami biztos, hogy ha lesz is változás, az nem mostanában lesz. Molnár László közlekedésbiztonsági szakértő elmondta, négy éve merült föl először, hogy a túlszabályozott és bonyolult KRESZ-t egyszerűsítik. Jelenleg azonban még a szakmai egyeztetés zajlik, így konkrétumokról, beleértve a sebességhatárok változását is, korai lenne beszélni. Valószínűleg sok speciális és helyi szabályt önkormányzati hatáskörbe rendelnek majd.

Az ígéret szerint, ha végre változik a KRESZ, akkor egyszerűbbek és letisztultabbak lesznek a szabályok. Kíváncsian várjuk, azonban a hírek szerint minderre még egy-másfél évet kell várni és újra vizsgázni egyáltalán nem kell majd. Ennek felettébb örülünk, mivel nagy valószínűséggel a sofőrök többsége elhasalna a vizsgán, minket is beleértve persze. Ennek örömére összegyűjtöttünk 3+1 olyan szabályt, amelyet szinte biztosan nem, vagy rosszul tud.

1. Öt tudta, hogy ha utánfutót köt a kocsija után, máris ötvennel kevesebbel mehet csak az autópályán? Ha a válasza: nem, ne keseredjen el, a tapasztalatok szerint más se tudja. A rendőrség nemrégiben hívta fel arra a figyelmet, hogy a fix traffipaxok kiugróan sok utánfutós száguldozót mérnek be, pedig sokan nyilván jóhiszeműen mennek annyival, amennyivel. Csakhogy utánfutóval egészen mások a sebességhatárok. Autópályán maximum 80 km/óra, lakott területen kívül 70 km/óra, lakott területen pedig 50 km/óra sebességgel szabad közlekedni. Aki ezt nem tudja, annak bizony sokba lehet a nagyi hűtője, amennyiben a bérelt utánfutóval vidáman áthajt kilencvennel egy fix traffipax alatt.

2. Azt még egy gyerek is tudja, hogy ha valaki gyalogolni kényszerül egy úttesten, ahol nincsen járda, akkor azt a menetiránnyal ellentétes oldalon kell megtennie, hogy ügyesen az árokba ugorhasson, ha az autós kolléga valamiért nem látná. Azt azonban sokan nem tudják, hogy ha biciklit vagy motort tolunk, mert például defektet kaptunk, akkor azt már csak az út jobb oldalán tehetjük meg.

3. Sokan azt hiszik, ha vasúti átjáró jön, ha van tábla, ha nincs lakott területen 30km/óra, városon kívül pedig 40 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség. Pedig dehogy. Ezt a szabályt hat éve már, hogy eltörölték, úgyhogy ahol külön korlátozás nincsen, ott az adott útszakaszra megengedett sebesség érvényes a vasúti átjáróban is, sőt a KRESZ előírása szerint 5 km/óra alatt nem is szabad keresztezni egy sínt. Ez méltányolható kérés, hiszen miért is időznénk egy sínen, ahol előbb vagy utóbb biztosan jön a vonat. Így miután meggyőződtünk, hogy nem jön, amilyen gyorsan csak tudunk, keljünk át. A meggyőződés azonban fontos, hiszen éppen egy hónapja történt, hogy Gencsapátiban nem működött a fénysorompó, tíz nappal ezelőtt pedig a balatonszéplaki vasútállomáson úgy haladt át egy vonat, hogy előtte néhány perccel nyílt fel a sorompó és váltottak fehérre a jelzőlámpák.

+1 A duda nem csak az esküvői menet elengedhetetlen kelléke és nem is csak arra való, hogy jelezzünk vele Józsinak, hogy megjöttünk, jöhet. Arra is kiválóan alkalmas, hogy jelezzünk vele autóstársainknak, hogy ne legyen baleset. Olyan ez mintha azt mondanánk: ácsi! Eddig ez rendben is van. A KRESZ szerint azonban lakott területen, arra is használhatjuk a dudát, hogy előttünk araszoló autóstársunk figyelmét nyomatékosan felhívjuk arra, hogy sietünk, és tetszik vagy sem, de megelőzzük. Sőt, ha ugyanezen okból rávillantunk a kollégára, akkor sem kell megsértődnie. Ez így szabályos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!