Hírek

2014.12.17. 10:51

400 kétségbeesett ember Vas megyében: mi lesz, amikor megszűnik a szociális segély?

Gérce – Kétségbe van esve egy idős rokkant férfi - miből él majd, ha 2015-től a kormány valóban megszünteti majd a rendszeres szociális segélyt? Kétségbeesésével valószínűleg nincs egyedül, a legutolsó statisztikai adatok szerint (2013) közel négyszáz ember van Vas megyében, aki kapja ezt a segélyt.

Panaszos olvasónk, a 60 éves Farkas Lajos karosszérialakatos volt, most 43 százalékos rokkant, egyedülálló, nyolc betegsége van. Négy éve van hátra a nyugdíjig, jelenleg rendszeres szociális segélyből él, havi 25600 forintból él. Két macskája közül az egyiket – a kandúrt, aki fél az egértől – szeretné elajándékozni, mert nem tudja eltartani, hiszen – mint mondja - saját magát is alig tudja etetni.

- Ha főzök egy paprikás krumplit, egy hétig eszem. Máskor egy csirkeszárny az ebédem, egy zsíros kenyér a vacsorám. Sajnálom a macskát, de vigye el valaki tőlem, hogy ne haljon éhen. A nőstényt megtartom, az tud egerészni.

Az idős ember így folytatja: - Az édesapámat gondoztam haláláig, méltányossági ápolási díjat kaptam utána 2014. májusig. Azóta csak ez a 25600 forintom van havonta, ebből kell kijönnöm, és még ezt is sajnálják tőlem. Ha megszűnik a rendszeres szociális segély, mit adnak helyette? Adnak-e valamit?

Farkas Lajos szerint a lakásfenntartási támogatást is el akarják venni.  - Én nem tudok elmenni dolgozni. A gerincem már nem terhelhető, a nyolc betegségem közt az egyik az IBS, vagyis állandó hasmenésem van. A motorfűrésszel szinte felaprítottam a kezemet. Hogyan tudnék elmenni dolgozni? Milyen munkát kaphatnék? Létbizonytalanságban élek, a helyi önkormányzatnál sem tudják megmondani, hogy mi lesz – mondja a férfi.

Érdeklődtünk a gércei önkormányzatnál: mit kap majd, aki most rendszeres szociális segélyből él?

- Nem tudjuk pontosan, nem láttunk jogszabályt – mondja a jegyzőasszony, Szabó Andrásné. - Az országgyűlés hétfőn elfogadta a költségvetési tervezetet és 100 módosított jogszabályt, de költségvetési számokat még nem láttunk, nem tudjuk, mire mennyi jut. Amíg nem lesz jogszabályi változás, tőlünk kapják az érintettek – Gércén 5 fő - a rendszeres szociális segélyt. Úgy tudom, hogy ezeket a segélyeket 2015. március 1-jétől a járási hivatal veszi át, a mi esetünkben a sárvári, ott fogják felülvizsgálni, kinek mennyi jár. Azt gondolom, januárban már egyértelmű lesz, hogy ki milyen segélyre jogosult. Ellátás nélkül sem sem marad, csak legfeljebb nem ez lesz a neve.

A terv szerint 2015. március 1-jétől szűnik meg a rendszeres szociális segély, de lesz helyette más. A jogosultságokat felülvizsgálják, még nem tudni milyen kritériumok alapján kell megfogalmazni, hogyan kell igazolni, bizonyítani a rászorultságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!