Hírek

2017.08.25. 16:45

5 étel, amit nem hagyhat ki a karneválon

Rengeteg árus mellett csaknem ugyanannyi ételt kínáló standot találunk a XVIII. Savaria Történelmi Karneválon. A kínálat sokszínű, a bőség zavarában szinte nem is tudja eldönteni az ember, melyiket válassza. Megpróbálkoztunk a lehetetlennel: számos ételt megkóstoltunk, ezekből mutatjuk az öt legjobbat, amelyet nem érdemes kihagyni.

Vadas Krisztina

Gőzerővel dübörög az idén nagykorúvá vált Savaria Történelmi Karnevál. 25 helyszínen, több mint háromszáz programmal várják a helyieket és az ide látogatókat a szervezők. Ám nem csak a színes események azok, amik csalogatják az embereket. A Borok utcájában, a Sörtéren folyó friss nedűk mellett az ízlelőbimbókat sem hagyják nyugodni az árusok: rengeteg stand csábítja ínycsiklandó ételekkel a karneválozókat. Hol a sülő pecsenye, hol az édes kürtőskalács illata terjeng a levegőben. Persze a választék szinte végeláthatatlan: a legnépszerűbb lángos, rétes, lepény, langalló, kürtőskalács ötösfogata mellett egytálételeket, édességeket, kolbászokat, töpörtyűt (napjaink tipikus vásári fogásait) is megtalálják a karneválozók a kínálatban. Egy dolgot azonban meg kell említenünk: egyik sem olcsó. Sokan választják az „először nézzünk körül” taktikát, mielőtt valahol vásárolnának. Azt kell mondanunk, hogy ha kifejezetten sétálgatni érkeztünk a karneválra, akkor egészen nyugodtan nézzünk szét a kínálatban. De ha kifejezetten egy helyszínre érkeztünk egy program miatt, és annak környékén megkívánunk valamit, akkor vegyük meg ott, ne vágjunk át a több száz fős tömegfolyamon. Az egyes ételeket szinte minden árus ugyanazon az áron adja, nincsenek olyan egetverő árkülönbségek, amelyek miatt megérné ilyen tortúrának kitenni magunkat. Tapasztalatunk, hogy nem minden arany, ami fénylik. Azaz hiába néz ki nagyon gusztán a pultban, nem biztos, hogy az íze is épp annyira katartikus élménnyel szolgál. Ha elfogadnak egy tanácsot: helyben készült, frissen sütött csemegéket válasszanak, ezekkel biztosan nem lőhetnek mellé. Egyébként meglepő, hogy idén szinte senki sem rukkolt elő karneváli különlegességgel. Az előző években, ha az ételt nem is, legalább a nevét megváltoztatták valamilyen frappáns, témájában odaillőre. Idén mindössze egyet találtunk, a karnevál mojitót – de most nem italokat, hanem ételeket kóstoltunk. Mutatjuk, miket!

Vadas Krisztina és Tóth Kata megkóstolták a juhtúrós-tejfölös lepényt. Mindkettejüknek ízlett ez a nem mindennapi fogás.

Fotók: Nagy Jácint

A Fő téren, a Szentháromság-szobor környékén rengeteg ételárust találunk, minden van, ami szem-szájnak ingere. Tóth Kata riporter és Nagy Jácint fotós kollégánkkal karöltve vetettük bele magunkat a gasztrokalandba.

JUHTÚRÓS LEPÉNY

Elsőként a juhtúrós lepényen akadt meg a szemünk. A készítők szívvel-lélekkel gyúrták, lapították szép kerekre a tésztát, majd hagyományos sparhelten sütötték. Már az megragadja a tekintetet, ahogy a nyári nap fénye megcsillan a még nyers tésztán. Juhtúrós-tejfölös variációt kértünk, ezt salátával és lila hagymával tették még ízletesebbé. - Kicsit sós a töltelék, de alapvetően finom - értékelte Kata. Jácint szerint pont ideális az ízesítése, és laktató adag. Emelett a praktikus csomagolását emelték ki mindketten: nem kell félni, hogy leesszük magunkat. Összességében, aki ínyenc-ségre vágyik, az nyugodtan válassza ezt a fogást - 1200 forintért vásárolhatjuk meg.

Készül a juhtúrós lepény. A tésztát a helyszínen gyúrják, kézzel nyújtják, formázzák. Hagyományos sparhelten sütik, így még autentikusabb az íze

KEMENCÉS LÁNGOS

Az igazi klasszikus, magyaros vásári fogás a langalló, hagyományos nevén kemencés lángos, de van olyan is, aki töki pomposként ismeri. Erre szintén a Fő téren bukkantunk, leginkább a feltét bősége ragadta meg a tekintetünket. Szalonnával és lila hagymával dugig megpakolt darabok sorakoztak a pulton. 850 forintért adnak egy szeletet - nem is drága más ételek árához viszonyítva. - Omlós, puha a tésztája, nagyon finom - ez volt Kata rövid, lényegretörő értékelése, és már újra harapott is bele. - Jól megpakolták, ez nálam pluszpont, mert hát egy férfi szeret enni. Ha ezt megeszi valaki, akkor egy-két óráig biztosan nem fog korogni a gyomra. Az ismerősöknek is ajánlanám - mondta Jácint.

SASLIK

Ezt elsőként a praktikussága miatt vetettük tesztelés alá: a nyársra tűzött ételt könnyedén magunkkal tudjuk vinni, nem csöpög, maszatol. Csirkemell, szalonna és hagyma sorakozott egymás fölött. Az illata isteni volt, de a látványára sem volt panasz. - Nagyon finom a fűszerezése - mondta az első falat után Jácint. - Viszont ettől nem lakunk jól, szóval annak ajánlom, aki csak ínyencségre vágyik és nem éhséget szeretne csillapítani - összegezte Kata. Az árán viszont kicsit meglepődtünk: 1800 forintot kértek egy darabért. Összességében az ízélményért megéri kifizetni a kicsit boros árat, ha valóban nem a bendőnk megtöltése a cél.

Angel Zsolt az egytálételek mellett saslikokat kínál a karnevál látogatóinak. Ízletesek és praktikusak: könnyen magunkkal vihetjük, miközben korzózunk a belvárosban.

KÜRTŐSKALÁCS

Mesés illat csalogatott minket egy árus bódé felé: gyorsan kiderült, hogy kürtőskalácsok sültek ott a parázs fölött. Nem volt kérdés, hogy megkóstoljuk-e, vaníliásat választottunk, mert azt mindenki szereti. - Kellemesen meleg, puha - áradozott Kata, miközben beleharapott a kalácsba. - Az íze nagyon finom, a tészta pont annyira vékony, amennyire kell, nem sült túl, nem tudok rá rosszat mondani - fejtett ki bővebben véleményét Kata. A nem igazán édesszájú Jácint pedig csak annyit mondott: ez a tökéletes kürtőskalács. A körülbelül harminccentis darabot ezer forintért vettük.

REFORMÉDESSÉG

A Thököly utcában bukkantunk rá minden nő álmára: gyönyörű reform-édességek sorakoztak a pulton. Hogy mitől reform? Sem cukrot, sem lisztet, sem tojást nem tartalmaz, édes ízét csak és kizárólag a gyümölcsök adják. Így nemcsak a diétázók és a cukorbetegek, hanem a gluténérzékenyek is nyugodtan elcsábulhatnak az édességek láttán. Az ízük semmiben sem különbözik a hagyományos édességekétől, talán még finomabbak is, így bátran választhatunk a kínálatból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!