Hírek

2015.11.30. 14:51

5 jó tanács kezdő ausztriai munkavállalóknak

Hamarosan indul az osztrák vendéglátás téli szezonja. A munkaerő-toborzás már javában zajlik Ausztria síparadicsomaiba, és azokra a helyekre, amiket szívesen látogatnak a vendégek a hidegebb időszakban is.

Vadas Krisztina

Ilyenkor több száz magyar indul némi pluszpénz-szerzés céljából a szomszédba. Ha Ön is gondolkodik az osztrák munkavállaláson, indulás előtt érdemes elolvasnia tanácsainkat. Horváth Csaba, az Országos Szakszervezeti Szövetség Vas megyei képviseletvezetője több mint tíz éve foglalkozik az ausztriai munkavállalókkal, most ő adott tippeket azoknak, akik nekivágnának a téli szezonnak.

1. Tanácsadás

- Mielőtt valaki kimenne Ausztriába dolgozni, érdemes valamelyik irodánkat meglátogatnia – kezdi Horváth Csaba. – Negyedóránk mindenkire van, amikor elmondjuk, hogy milyen jogai és kötelességei vannak, mit kell kapnia... stb. Így mégiscsak felkészültebben vágnának neki egy idegen országnak – mondja.

2. Munkaszerződés

Ausztriában nem kötelező munkaszerződést kötni, elég egy szóbeli megállapodás a munkavégzéshez – folytatja Csaba. – Az osztrák munkaerőpiac 98 százalékára ágazati kollektív szerződések vannak érvényben. Tehát munkatörvénykönyv sincs náluk. Az a keretjog, ami létezik, az azokat a minimumokat foglalja magában, amit azoknak is meg kell kapni, akik nem tartoznak a kollektív szerződés hatálya alá - folytatta. Viszont a munkavégzés kezdetekor a munkáltató köteles átadni a munkavállalónak egy úgynevezett Dienstzettelt, amiben írásban összefoglalja azt, amiben szóban megállapodtak.

3. Betegbiztosítás

Az új munkavállalót már az első munkanapján be kell jelentenie a munkaadónak a társadalombiztosítónál, és fontos tudni, hogy a munkáltató erről köteles egy igazolólapot is átadni a dolgozójának. A TB-kártya (e-card) igénylése azonban a munkavállaló feladata, de a munkaadó ebben is segíteni szokott. Szintén fontos tudnivaló, hogy senki sem lehet egyszerre két országban biztosított, ezért az osztrák munkaviszony megkezdése után, 15 napon belül ki kell jelentkezni a magyar társadalombiztosítótól.

4. Benzinpénz

Aki Ausztriában vállal munkát, az jogosult a munkába járás okán keletkező üzemanyagköltséget az adóbevallásában visszaigényelni. Ezzel csökkentheti az adóalapot, vagy akár vissza is kaphat pénzt az adóhatóságtól. Persze ennek is vannak feltételei: fontos, hogy ha a munkaadónál már év közben érvényesítették ezt a kedvezményt, akkor az adóból nem vonható le, illetve további feltétel, hogy havonta legalább 11 napot autóval ment a munkavállaló munkába, és hatvan kilométernél messzebb van a lakhelye a munkahelyétől.

5. Gyermekek utáni juttatások

Fontos tudni, hogy Ausztriában 24 éves korig igényelhető a családi pótlék, de csak akkor, ha nappali tagozaton tanul a gyermek. A családi pótlék összege függ a gyermekek korától és számától is. Ha a szülő Magyarországon is igényelt családi pótlékot, akkor Ausztriából az onnan kapható összeg és a magyar összeg különbözetét kapja meg. Emellett létezik az egyedül keresők pótléka is, ennek az adókedvezménynek a mértéke a gyermekek számától függ. A gyes szintén úgy működik, mint a családi pótlék: az édesanyák a két összeg különbözetét kaphatják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!