Hírek

2015.10.11. 09:35

58 kilós töke nőtt a győztesnek Lövőn

Lövő – Már a településen végighaladva láttam, hogy az itt lakók örömmel élik meg az ősz beköszöntét. Hamarosan azt is megtudtam: a tökből és más terményekből a szombati tökfesztiválra készültek a szívet melengető utcai kompozíciók.

Tersztyánszky Krisztina

A Szolgáltató és Kulturális Központ munkatársai mindent belesűrítettek ebbe a koraőszi napba, ami az emberek kedvét egy ilyen hűvös, ködös napon felderítheti. A település számos civil szerveződése a partnerük volt ebben. Sokan jöttek: a faluban már ötéves hagyománya van a tökfesztiválnak.

Alpek Lajosné, Éva, Bánfi Ákos, Roskó Mária a szőttes kiállítás megnyitóján

Ahogy az már ilyenkor lenni szokott, ebéd után a helyi West Wind Motoros Baráti Kör tagjai zúgtak körbe az utcákon,  kisbíró helyett motorzajjal verve fel a csendet, csalogatva az embereket a faluközpontba. Sokan voltak kíváncsiak Borbély Kornél somlóvásárhelyi motoros kaszkadőr hajmeresztő mutatványaira, a levegő megtelt feszültséggel és az égett gumiabroncs szagával. A szelídebb szórakozásra vágyók közben már a művelődési központban gyülekeztek, ahol két textiles csapat is bemutatkozott. A répcelaki Tőzike foltvarró csoport faliképeit, ötletes lakberendezési kellékeit nagy tetszéssel  fogadta a közönség, nemkülönben a soproni Pedagógusok Művelődési Háza gyapjúszövőinek igényes munkáit. Az alkotókat érdeklődve faggatták a látogatók, miközben az épület mögött, a kultúrpajtánál már ínycsiklandó illatok szálltak. A Faluszépítő Egyesület asszonyai pincepörkölttel kínálták a betérőket. Megtudtuk, minden ősszel az főz a tökfesztiválon, aki abban az évben megnyeri a falunapi főzőversenyt.  A szépítők melletti asztalnál  az iskola szülői munkaközösségének  tagjai dagasztották a tésztát. Megragadunk minden alkalmat – mondták - , hogy egy kis pénzt gyűjtsünk a gyerekeknek. A lángosok árából az idén focimezeket vesznek. A büfépultnál őszi finomságokat: töklevest, sült tököt, tökös édességeket lehetett nassolni a helyi asszonyok és az étterem jóvoltából. Itt voltak – csak egy kicsit távolabb – a Lövői Íjász Egyesület tagjai is. Honfoglaláskori ruhájukban szívesen segítettek mindenkinek, aki ki akarta próbálni ezt az ősi fegyvernemet.

Gerencsér Károly és felesége Viola kerámia töklámpásokat árultak

Lövőt már hetek óta lázban tartották a különféle versenyek – most végre kiderült a végeredmény.  A legfinomabb tökös ételnek Spóner Tiborné mascarponés tökös pitéjét minősítették. A legötletesebb őszi szobrot a Havasi család komponálta termésekből. A legvirágosabb lövői háznak járó plakettet az idén Kodner Lajos vihette el. A legnagyobb ováció talán mégis Millendorfer Ferencet köszöntötte, akinek a legnagyobb, 58 kilós tököt sikerült produkálnia a kiskertjében.

A lövői íjászok: Szalai János, Horváth András, Baranyai Zoltán, Szalai Krisztián, Alasz Hajnalka

A rekorder kérdésünkre elárulta: nem nagyon lepődött meg a díjon, mivel egyedül ő indult a „Lövő legnagyobb töke" versenyben. A speciális fajtából mások is termesztenek, de náluk nem nő meg ilyen nagyra a kobak.  A dekorációként felhasznált hatalmas sütőtökök mind az ő kertjében termettek, pokrócban tudta csak őket a helyszínre cipelni. A hobbikertésztől azt is megtudtuk, hogy a félmázsányi, szép sárga  tökök belül zöldek, a mi égövünkön csak akkor tudnának beérni, ha nagyon hosszú és meleg lenne az ősz. Így többnyire takarmányként végzik a pályafutásukat.

Millendorfer Ferenc a saját termésű  58 kilós tökkel

A díjkiosztás után az időközben már jól befűtött pajtaépületben szórakoztató programok sora kezdődött. Bábjáték, Márió muzsikája, majd Nagy Molnár Dávid bűvész gondoskodott a jó hangulatról. A tökfesztivált West bál zárta a fiatalok és kevésbé fiatalok örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!