Hírek

2015.05.21. 13:56

60 vasi terület került fel a védendő természeti értékek helyi listájára - Nézze meg, melyek ezek!

Körkép - Magyar Természet Napja. Ebben a formában az idén először irányul védendő természeti értékeinkre a figyelem. Sok van belőlük a mi gyönyörű Vas megyénkben is.

Némethy Mária

Hazánk három legnagyobb civil szervezete - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország - még 2014 decemberében aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. A célok között szerepelt a Magyar Természet Napjának megalapítása, amellyel a hazai természeti értékeink fontosságára hívnák fel a figyelmet. Közel 15 ezer magyarországi lakos gondolta úgy, hogy aláírásával támogatja a kezdeményezést. Így lett május 22-e a Magyar Természet Napja.

Magyarország a Pannon életföldrajzi régió része, amely természeti értékeit és biológiai sokféleségét tekintve európai viszonylatban egyedülállóan gazdag. Így amikor beléptünk az Európai Unióba, akkor csatlakozásunkkal egy új biogeográfiai régióként jött létre a Pannon régió. Az itt található élőhelyek közül is kiemelkednek a szikes puszták, a pannon homoki gyepek, a löszpuszták, a dolomit - és mészkősziklagyepek, valamint az alföldi mocsár- és lápvidékeink, amelyek számos ma már ritka és veszélyeztetett növény- és állatfajnak (rákosi vipera, kék vércse)  nyújtanak biztos menedéket.

Hogyan, milyen ritka természeti értékekkel kapcsolódik ehhez a régióhoz Vas megye?

- Vas megyében a Rába nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, az Őrség lápjai, láprétjei és erdei fenyvesei ugyancsak kiemelkedő természeti értéket képviselnek - sorolja dr. Gyurácz József,  a Nyugat-magyarországi Egyetem tanszékvezető dékánja, a Magyar Madártani Egyesület Szombathelyi Csoportjának elnöke. - A hűvös lápok az utolsó jégkorszakból itt maradt növények (például a tőzegeper, tőzegmoha fajok) életfeltételeit biztosítják. A Vas megyei lápréteken számos olyan lepkefaj (köztük a vérfűboglárka), a vizekben sok szitakötő (az erdei szitakötő) faj él, amelyeknek védelmét nemzetközi egyezmények írják elő.  A Vendvidék tócsáiban jelentős állománya él az alpesi gőtének. Rétjeink ritka, rejtőzködő életmódú madárfaja a haris. Azonban nem szabad megfeledkeznünk a nem védett területeken élő értékeinkről sem. Például a számos énekesmadárról, amelyek közül elsősorban a mezőgazdasági területeken fészkelők, táplálkozók száma csökkent az utóbbi évtizedekben. De drasztikusan csökkent Vas megyében is a füsti fecske, cigánycsuk és a tövisszúró gébics száma, és a fehér gólyák sincsenek jobb helyzetben.

Vas megyében az Őrségi Tájvédelmi Körzetből 2002. március 1-jén hozták létre Magyarország tizedik nemzeti parkját, az Őrségi Nemzeti Parkot, amely magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó völgyét és Szentgyörgyvölgy környékét.

dr. Markovics Tibor. Fotó: Szendi Péter

- Nem véletlen, hogy az Őrség nemzeti parkká lett. Csodálatos élőhelye több ritka fajnak, s remélhetően hamarosan még nagyobb területen ad majd biztonságot a megőrzendő természeti értékeknek - hallom dr. Markovics Tibortól, a nemzeti park igazgatójától. Mire gondol?

- Nagyon remélem, hogy a Csörnöc-menti Tájvédelmi Körzet hamarosan része lesz a nemzeti parknak, déli irányból pedig Hetés és Göcsej 22 településének önkormányzati képviselői döntöttek arról, hogy kezdeményezik a nemzeti parkhoz történő csatlakozásukat. Már nélkülük is a Szlovéniában és Ausztriában lévő közeli parkokkal együtt 100 ezer hektáros védett terület áll rendelkezésre.

Dr. Markovics Tibortól azt kértük, szubjektív módon emeljen ki egy hozzá közel álló növényt és egy állatot a védett fajok közül.

- A növények közül az árnikát említem, amelynek a visszatelepítésével már többször próbálkoztam. Szlovén oldalon, pár száz méterre a határtól megél, nálunk az 1960-as-70-es években még tömegesen volt, de  aztán valószínűleg a gyógynövény gyűjtök kiirtották. A védett fajok közül a vörös vércse a kedvencem. Gyerekkoromban többször volt ilyen madaram, a kislányomnak is volt, Zizinek hívta.

- Sajnos ma is többfelé látjuk az árkok bokrosainak, út menti fasoroknak az irtását, ritkítását fészkelési időszakban, ami sok madárnak, de rovarnak is a pusztulását okozza. A területek tulajdonosai egy kis odafigyeléssel,  körültekintéssel sokat tehetnének megóvásukért - hívja fel a figyelmet dr. Gyurácz József, amivel természetesen egyetért dr. Markovics Tibor is.

Mert nagyon sok múlik rajtunk, embereken. A Magyar Természet Napját kezdeményező három nagy civil szervezet most éppen arra kér minden természetvédőt, a jövő Földjének sokszínűségét megőrizni akaró polgárt, hogy figyelje a híreket, s ha kell, álljon ki a természet védelméért, mert az Európai Bizottság tervezett reformja a rövid távú gazdasági haszonért feláldozhatja a természetvédelmi jogszabályokat.

Vas megye helyi jelentőségű védett természeti területei:

1. Acsádi kastélypark
2. Egyházasrádóci mocsár
3. Felsőszölnöki templomkert
4. Dobogó nevű erdőrészlet Körmendnél
5. Chernel-kert Kőszegen
6. Csónakázó-tó Kőszegen
7. Evangélikus templom kertje Kőszegen
8. Fehér sáfrányos terület Kőszegnél
9. Gyógypedagógiai intézet parkja Kőszegen
10. Gyöngyös-parti sétány és sziget Kőszegnél
11. Hidegvölgyi mélyút Kőszegi-hegység
12. Hunyadi Mátyás park Kőszeg
13. MÁV Nevelőotthon parkja
14. Széchenyi park Kőszeg
15. Kőszegdoroszlói csarabos-borókás
16. Molnaszecsődi közpark
17. Molnaszecsődi zöldterület
18. Csörnöc-patak menti égeres láprét
19. Kastélypark Rátóton
20. Szentgyörgy-Horvát kastélypark Répceszentgyörgyön
21. Peresznyei kastélypark
22. Hatvany-Deutsch kastély parkja Sárváron
23. Bajti erdőrészlet Sárváron
24. Csónakázó-tó melletti Parkerdő Sárváron
25. Rába-holtága a Szatmári erdőben
26. Sárvári várpark
27. Királyné gyertyája termőhelye Sitkén
28. Sitkei kastélypark
29. Sitkei Hercseg-tető
30. Sitkei Lánka-patak melletti égeres és láprétfolt
31. Kolostorpark Szentgotthárdon
32. Bogáti kastélypark Szombathelyen
33. Brenner park Szombathelyen
34. Ezredévi park Szombathelyen
35. Gayer park Szombathelyen
36. Szent istván park Szombathelyen
37. Park és fasorok Tormásligeten
38. Kastélypark Vépen
39. Kastélypark Zsennyén
40. Mária Terézia forrás Bejcgyertyános
41. A Pinka felsőcsatári szakasza
42. Nagyjápláni óriás fenyők parkja és a Saághy Mihály sétán Felsőcsatárnál
43. A Szentkút környéke Gencsapátiban
44. Az Apáti-kereszt környéke Gencsapátiban
45. Ikervári kockásliliom élőhelye
47. Lajos-bükkös Káldon
48. József major idős kocsányos tölgy tanúfái Káldon
49. Körmendi piramistölgy fasorok
50. Kőszegen az Árpád tér
51. Kőszegen a felső körút
52. Kőszegen a Kálvária út
53. Kőszegen a Királyvölgyi út 30.
54. Kőszegen a Meskó út 13.
56. Nádasdon a malomló kocsányos tölgy tanúfák
57. Náraiban a sárgaliliom élőhelye
58. Oszkói cserfa és kút
59. Rátóti Deák-tölgyek
60. Táplánszentkereszti Széchenyi park

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!