Hírek

2017.02.11. 17:43

96 hallgató tett esküt és vette át diplomáját az egyetemen

Szombathely – Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Savaria Egyetemi Központjának (SEK) majdnem száz hallgatója vette át diplomáját szombaton délelőtt az Agora – Savaria Filmszínházban.

Tóth Kata

A Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Karon és a Természettudományi és Műszaki Karon összesen 96-an kaptak diplomát, hatan kitüntetéssel. Ez volt az utolsó alkalom, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetemen szerzett okleveleket adtak át, a SEK ugyanis február 1-jétől már az ELTE részeként működik tovább.

Az egyetem elnökségének bevonulása után a zenei tanszék hallgatóinak előadásában Bartók Béla Bolyongás és Levél az otthoniakhoz című kórusműveit hallhatta a közönség, majd dr. Németh István, az ELTE szombathelyi koordinációs rektorhelyettese mondott ünnepi köszöntőt.  Utalt arra, hogy az egyetem és a frissdiplomások sorsa a jelen helyzetben hasonló: újba kezdenek, ami kérdéseket vet fel és bizonytalanságot szül. – Gondoljuk végig, mire vagyunk hivatottak – javasolta –, mik azok a biztos pontok, amikre építhetünk az életünkben, és miért vagyunk itt. A frissdiplomások előtt új fejezet áll – a jövőjük legbiztosabb alapját önmaguk jelentik, a tudásuk, az akaratuk. Ha ez a biztonság megvan, sikerre hivatottak – mondta.

A rektorhelyettes az erkölcs és az erények fontosságára hívta fel a végzettek figyelmét, és arra, hogy lényeges, hogy helyesen értelmezzék most kapott diplomájuk szerepét: ne úgy gondolkodjanak, hogy innentől kezdve a társadalom privilegizált rétegéhez tartoznak, hanem úgy, hogy megszerzett tudásukkal a társadalmat kell szolgálniuk. Amit teremtünk, az megmarad, mondta. Erre kell fókuszálni, és ha így tesznek, hosszú távon sikeresek lehetnek.

Hangsúlyozta, hogy bízik a hallgatókban, ahogy a hallgatók is bízhatnak az egyetemben, amely mindig nyitott kapukkal várja őket vissza – akár egy találkozásra, egy beszélgetésre, vagy valamelyik képzésükre. Megköszönte a végzősöknek, hogy őket választották, gratulált diplomájukhoz.

Az avatásra váró jelöltek ünnepélyes fogadalomtételével folytatódott a műsor: szavukat adták, hogy Magyarország alaptörvényéhez és a magyar néphez mindenkor hűek lesznek, és minden erejükkel arra törekednek, hogy választott hivatásukat emberséggel, szaktudással végzik majd, és öregbítik alma materük jó hírnevét.

Először a kitüntetéses okleveleket adta át dr. Németh István, majd a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Karon végzett hallgatóknak dr. Katona Attila, a kar leköszönő dékánja; a Természettudományi és Műszaki Karon végzetteknek pedig dr. habil Gyurácz József, a kar leköszönő dékánja adta át az oklevelet és az igazolásokat.

Hagyomány, hogy egy újdiplomás elköszön az alma materétől a végzősök nevében: Nagy Adrienn magyar és történelem mesterszakos tanár mondta el búcsúgondolatait a megjelenteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!