Hírek

2017.01.27. 18:45

A 107 éves Ribnikár Antal elárulja mi a hosszú élet titka

Kőszeg - A minap az evangélikus szeretetotthonban 107. születésnapján köszöntötték Ribnikár Antalt.

Turbók Attila

A kőszegi evangélikus szeretetotthonban az intézmény lakói és vezetői jelenlétében köszöntötték a 107 éves Ribnikár Antalt. Az idős bácsi életútját Óvári Katalin, a lánya és Huber László polgármester méltatta. A bácsiról megtudtuk: a hosszú élet titka a nyugodt életvitel és a mértéktartás. Ha csak az utóbbi dologról beszélünk, akkor bizony Ribnikár Antalnak leginkább a mértéktartásból juthatott ki, hiszen az eltelt 107 évben a háborúktól kezdve a többszöri rendszerváltásig sok mindent átélt. Mégis, talán a történelem viharai edzették meg annyira, hogy mosolygósan fogadta a város és lakótársai köszöntését.

Huber László polgármester, Ribnikár Antal és lánya, Katalin Fotó: Ohr Tibor

Ribnikár Antal - Tóni bácsi, ahogy ismerősei becézik - igazi Vas megyei, hiszen Körmendtől Vasváron át, Szombathelytől Lukácsházán át Kőszegig vitte az élet. Pedig nem a nyugati határszélen, hanem Bécsben látta meg a napvilágot, ám szüleit nem ismerte. Onnan - bátyja közbenjárására - körmendi nevelőszülőkhöz került. Matus József portáján nem csak fedelet és szülőket, hanem szakmát is kapott. A fiatal férfi 1929-ben szabósegédként szabadult fel, majd később mestervizsgát tett. Vásározóként is járta az országot, ennek köszönhette, hogy 1942-ben oltár elé vezette a fonyódi Szabó Máriát. Hét évvel később - már Katalin lányukkal - Szombathelyre költöztek, ahol Tóni bácsi folytatta mesterségét, egészen 1970-ig, egyebek között a határőrség egyenruháin dolgozott. Feleségét 1994-ben veszítette el, de a nyugdíjas Tóni bácsi ezt követően is aktívan kivette részét a munkából, számos esetben Lukácsházán élő lányának segédkezett.

Pont utóbbitól tudjuk, hogy a 107 éves férfi miért érte meg ezt a szép kort. - Édesapám egész életében tartózkodott a bortól, talán az egykor a saját kertjében nevelt ribiszkéjéből készített nedűt kortyolgatta egyedül - mesélte lánya, Katalin. Ribnikár Antal úgy véli, e mértékletesség az egyik legfontosabb tulajdonság az életben, ezzel és a nyugodt élettel lehet több mint egy évszázadot is megélni.

Születésnapján Huber László polgármester, Katalin lánya és az evangélikus otthon lakói ülték körbe az ünnepi asztalt, ahol elhangzott: Ribnikár Antalt mindenkor a legnagyobb tisztelet és szeretet övezi, melyet nemcsak korával, hanem segítőkészségével is kiérdemelt. A születésnapon a város vezetője virággal és ajándékcsomaggal köszöntötte. Mint megtudtuk, a csomagban Tóni bácsi kedvence, édesség volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!