Hírek

2017.05.05. 18:00

A ballagás a májusi lomboktól átölelt ünnep

A hétfőn kezdődő érettségi előtt megyeszerte tegnap és ma ballagnak a a középiskolások. Két intézménybe látogattunk el.

Tóth Kata

A ballagási ceremónia végéig, délig megkegyelmezett az időjárás a csokrokat szorongató hozzátartozóknak és az iskola végzőseinek az SZOSZSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium péntek délelőtti ünnepségén. Előbb az iskola épületében járták körbe a végzősök a termeket, majd az udvaron sorakoztak fel. A 12. osztályosoktól Zsirai Barbara köszönt el egy Reményik Sándor-verssel; majd Tóth Richárd köszöntötte a ballagókat az alsóbb évfolyamosok nevében. Arra biztatta idősebb társait, ne keressék az igazi munka és teljesítmény nélkül kiadott bizonyítványok csalóka világát. Mindig dolgozzanak meg a sikerért és a tudásért. Az iskola Kreatív Zenei Műhelyének előadásában két dalt hallgathattak meg az egybegyűltek. A végzősök nevében Németh Bettina szólt: a bennük levő kettős érzésről számolt be: maradnának is az iskolában, de tovább kell lépniük, hogy valóra válthassák az álmaikat. Tanáraiknak köszönte a támogatást, a tudást, a bizalmat és a bátorítást, szüleiknek a féltő gondoskodást. Kiss Bianka és Szilágyi Emil a végzősöket képviselve szalagot kötöttek fel az intézmény zászlajára. Futó István igazgató távollétében Fehérné Maklári Mónika tolmácsolta annak üdvözlő szavait. Emlékeztetett: a ballagás szokása Selmecbányán alakult ki. Elterjedését követően olyan gyökereket eresztett a magyar társadalomban, hogy az oktatásügy általános változásait túlélő, egyre erősödő tradíciónak bizonyult minden generáció számára. Utalt arra is: a májusi lomboktól és virágoktól átölelt ünnep az iskolának is jelentős - erőt lehet belőle meríteni a folytatáshoz, a jövő generációinak tanításához. - A lehetőség veletek van - így szólt a tanulókhoz, és kiemelte: sok szempontból szerencsések a mostani fiatalok - tanulhatnak, utazhatnak és véleményt is nyilváníthatnak szabadon, nem úgy, mint szüleik, nagyszüleik, dédszüleik. Az ünnepség további részében kihirdették az idei Antal Ramóna-díjast és könyvjutalmakat adtak át.

Hosszú csengetés szólalt meg, ami nem egy tanítási óra elejét vagy végét jelezte, hanem a ballagási ünnepély kezdetét az SzMSzC Eötvös Loránd Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája ünnepélyén, Celldömölkön. Szimbolikusan elbúcsúztak diákéletük helyszíneitől a leendő érettségizők. Bárány Dávid 9. évfolyamos tanuló verssel köszönt el tőlük, majd Fehér László polgármester mondta el ünnepi gondolatait. Bárdossy Cintia az ott maradó diáktársak, Élő Hajnalka pedig a ballagók nevében osztotta meg a gondolatait a jelenlevőkkel. Az iskolában hagyomány, hogy a végzős évfolyamok évszámmal ellátott szalagot kötnek az iskolai zászlóra, majd a zászlót átadják az őket követő évfolyamok képviselőinek - idén sem szakítottak a tradícióval. Soós Andrea tagintézmény-vezető köszönt el a hétfőn érettségizőktől, és az ünnepség záróakkordjaként a jutalmakat is ő adta át. Beszédében közös visszatekintésre, az élmények felelevenítésére hívta az utolsó éves középiskolásokat: három osztály összesen 29 diákját, akik most vesznek búcsút az alma matertől. Kitért arra, hogy az egyes osztályok az elmúlt években miben jeleskedtek, milyen szakmai versenyen és alkotói pályázaton mérették meg magukat.

 

A maturálóknak azt kívánta, a jövőbe vetett hittel, akarattal és sok szerencsével lépjék át a felnőttkor küszöbét. Erőfeszítéseikhez sikert, életükben boldogságot kívánt, és biztosította őket, az iskola mindig visszavárja őket. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke levélben köszöntötte a végzősöket, az ő gondolatait is tolmácsolta. btk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!