Hírek

2013.04.28. 18:16

A Baptista Világszövetség elnöke Szombathelyen járt

Szombathely - John Upton, a Baptista Világszövetség elnöke tisztelte meg jelenlétével a szombathelyi baptista gyülekezet istentiszteletét tegnap délután: imádkozott a gyermekekért.

Ölbei Lívia

John Upton, a Baptista Világszövetség elnöke a Magyarországi Baptista Egyház elnökségének meghívására látogatott néhány napra Magyarországra.  Vasárnap délután Bukovszky Ákos, az egyház külügyi titkára  kísérte el  Szombathelyre, ahol az elnök részt vett a helyi gyülekezet istentiszteletén, a tavaly év végén átadott Szent Márton utcai imaházban.

A városban 1998-ban alakult meg a baptista gyülekezet, amely  aztán 13 éven át a képtárban, illetve a Kisfaludy utcai művelődési házban bérelt termet. A ma mintegy száz főt számláló  gyülekezet  megvásárolta  a Szent Márton-templom szomszédságában álló  épületet (a volt Derkovits művelődési házat): most  imaház és közösségi tér. A gyülekezet lelkésze Varga László Ottó. Az istentiszteletek szokásos ideje a vasárnap délelőtt, de ma a különleges alkalomra való tekintettel délután találkoztak a szombathelyi baptisták.


A szombathelyi baptista imaházban vasárnap délután öt órakor oldott, derűs hangulat uralkodik. A gyerekek akár rajzolgathatnak az istentisztelet idején, ha éppen ahhoz van kedvük. A szemközti falra is kivetített szövegek segítik a közös éneklést: a hangzás vidám és popzenés, gyakran fölhangzik a taps. Varga László Ottó lelkész külön köszönti John Uptont, a Baptista Világszövetség elnökét és az istentiszteleten tolmácsként is közreműködő Bukovszky Ákost, a Magyarországi Baptista Egyház (egyébként szombathelyi születésű) külügyi titkárát. Aztán magához hívja a gyerekeket, akikre nagy figyelmet fordít az egyház, és  akik  közé  néhány fotó,  egy ima erejéig  odaáll John Upton elnök is: - Megengeditek, hogy imádkozzam értetek? Isten szívében különleges helyet foglalnak el a gyermekek. Jól megmondta: ha nem leszünk olyanok, mint a gyermekek, be sem mehetünk a mennybe. Köszönjük, hogy mutatjátok az utat, merre menjünk. (...) Jézus Krisztus nevében imádkoztunk.


Egyháztörténetileg a XVI. század lutheri és kálvini reformációjának harmadik ágaként tartják számon a baptista egyházat, amely a Szentháromságot hirdeti, és  a kereszthalált halt, feltámadt Jézus Krisztust tartja egyedüli üdvözítőnek. A baptista egyház tanításának alapja a teljes Biblia (Ószövetség, Újszövetség). A Baptista Világszövetséghez - a világ közel 200 országában - több mint 48 millió baptista keresztyén tartozik. A  világszövetség célja: világszerte segíteni az evangélium hirdetését, szociális segítséget nyújtani a rászorultaknak, és szót emelni az emberi jogok érdekében. Az egyház kezdettől fogva tagja a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!