Hírek

2014.04.04. 15:10

A bőr nem felejt

Szombathely - Az utóbbi években sokszor volt szó arról, hogy a napsugárzásnak milyen káros hatásai vannak, ezért az emberek nagy része tisztában van a súlyos következményekkel.

Bajdó Bettina

Dr. Telegdy Enikő, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Bőrgyógyászati Osztályának a vezetője rögtön egy jó hírrel szolgál: pozitív változás, hogy rendszeresen járnak a betegek anyajegyszűrésre, melyre az év során bármikor van lehetőségük.

– Az idei évben korán jött a tavasz, már van UV-sugárzás, érdemes odafigyelnünk a bőrünkre – folytatta az osztályvezető. – Régen azt hangoztatták, hogy kerülni kell a napozást, ez nem így van, a napfényből nyert D-vitamin fontos a szervezetünknek. A napégéstől kell óvakodnunk, mely nemcsak a vízparton fenyegethet minket, hanem kertészkedés, túrázás közben, vagy akár az utcán is. Ezért fontos, hogy használjunk fényvédő krémeket. A napégés káros hatásai nem azonnal jelentkeznek, csak évek után.

Dr. Telegdy Enikőnél a kórházban is egyre többen vizsgáltatják meg a gyanús anyajegyeiket. Fotó: Szendi Péter

Ahogy az osztályvezető fogalmaz, a bőr nem felejt. A káros hatások összegződnek, s minél idősebb valaki, annál nagyobb a kockázata a rosszindulatú bőrdaganat kialakulásának. Már gyerekkorban óvni kell a kicsik bőrét.

– A napfényvédőnek legalább 30 faktorosnak kell lennie – hangsúlyozta dr. Telegdy Enikő. – A legjobbak a patikai készítmények, ezek mellett is le lehet barnulni. Azonban ezek használata se adjon hamis illúziót, így sem szabad a déli órákban a napon tartózkodni. Ha valaki napfényre készül, akkor nem a helyszínen kell bekennie magát, hanem indulás előtt harminc perccel. Ennyi kell a hatás kialakulásához, de ez sem tart egész napon át. A vízparton is figyelni kell, ugyanis egy idő után ezek lemosódnak a bőrről, többször be kell kennünk magunkat a megfelelő védelemhez. Az arcunkra is figyeljünk, kaphatók kifejezetten erre való napfényvédők.

A bőrgyógyász egy tévhitet is eloszlat: sok arckrémre rá van írva, hogy tartalmaz fényvédő krémet is. Ám, ha jobban megnézzük ezeket, akkor kiderül, hogy mindössze három–négy faktorosak. Nem védenek eléggé a fokozott sugárzással szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!