Hírek

2017.02.10. 19:54

A csöngei leukémiás kisfiú otthon szeretne gyógyulni

Édesapja levágta Roland haját nullásgéppel, hogy ne tűnjön fel neki, hogy hullani kezdett. Ha elkészülne a félsteril szoba, Roland végre hazamehetne, ráadásul a gyógyulás folyamata is felgyorsulna.

Budai Dávid

A négy és fél éves csöngei Keszthelyi Roland éppen olyan volt, mint a többi kisfiú: szeretett a szabadban játszani - ha csak tehette, az udvaron futkározott. Ha valamiben különbözött is kortársaitól, az az volt, hogy az átlagnál is elevenebb, egészségesebb volt. Aztán egy nap, tavaly november közepe táján elkezdett fájni a lába. Szülei elvitték orvoshoz, ahol a fájós lábára kenőcsöt kapott. A fájdalom azonban nem enyhült, így elvitték egy celldömölki orvoshoz, ott azonban szinte meg sem vizsgálták a kisfiút, azt mondták rá, hogy csak szimulál. Roland szülei azonban nem hagyták annyiban, és kérték, hogy írjanak egy beutalót a kórházba.

Végül Roland december 15-én került a szombathelyi Markusovszky kórházba, ahol már ekkor megállapították, hogy nem jó a vérképe, de a pontos diagnózist illetően még csak találgatások voltak. Négy nappal később, december 19-én, vagyis karácsony előtt öt nappal megtudták a lesújtó diagnózist: Roland leukémiás. A szülőket sokkolta a hír, főleg, hogy gyermekük korábban soha nem volt beteg.

Fotó: Szendi Péter

A Keszthelyi család élete az elmúlt két hónapban teljesen megváltozott. Nemcsak lelkileg, de anyagilag is szinte teljesen tönkrementek gyermekük betegsége óta. - Éppen azt terveztük, hogy veszünk egy házat, és elköltözünk anyukáméktól, de erre most várni kell. Minden félretett pénzünket felemésztette Roland betegsége, hiszen két hónapja naponta kell ingázni Csönge és Szombathely között, márpedig ez csaknem napi száz kilométer - meséli a kisfiú apukája, (szintén) Keszthelyi Roland. A családnak ráadásul gondolnia kell a két kisebb, az egy- és hároméves kisfiúra is, akik otthon lesik, hogy végre hazatérjen legidősebb testvérük. Sajnos erre egyelőre várniuk kell. Roland - betegsége miatt - jelenlegi házukba nem térhet haza, mivel ahhoz, hogy elhagyhassa a kórházat, egy félsteril szobára van szükség.

A szomorú az, hogy ha lenne ilyen szoba, akár már most hazatérhetne pár napra. Egyelőre erre nincsen mód, de szerencsére a családnak már többen segítettek, így múlt héten vasárnap már haza is szállították azt a mobilházat, amit a szombathelyi kemping elbontása során ajánlottak fel nekik. Ebből akarják majd megcsinálni azt a lakrészt, ahova a kis Roland két kezelés között beköltözhet. A tervek szerint március végére el is készül a kisház.

Szalai Diána, a kisfiú édesanyja most szinte minden idejét beteg gyermeke mellett tölti. Elmondta: szerencse a szerencsétlenségben, hogy nincs szükség csontvelő-átültetésre, mivel a súlyos betegség egy enyhébb formája támadta meg Roland szervezetét, amit ráadásul még időben észrevettek, ezért a gyógyulás esélyét 95 százalékra becsülik az orvosok. Megtudtuk azt is, hogy a kisfiú hősiesen viselkedik a kórházban, még a gyakori fájdalmas lumbálásokkor sem sír. Igaz - teszi hozzá az édesanya - a mostani második kezelést nehezebben viseli, sokat hányt az utóbbi időben, és három kilót fogyott is, ennek ellenére van étvágya, és a kezelések hatására sokat javult a vérképe is.

Fotó: Szendi Péter

Eleinte még felülni sem tudott, olyan fájdalmai voltak, mostanra azonban újra fel tud állni. A jelenlegi kezelések még legalább fél évig tartanak, két évig azonban a legyengült immunrendszere miatt Roland nem mehet közösségbe, így óvodába sem, és majd csak öt esztendő elteltével jelenthetik ki teljes bizonyossággal, hogy meggyógyult.

A kis Roland, amikor jól van, mesét néz, vagy a kórházban száguldozik játék motorján. Persze azt ő nem tudja, hogy valójában milyen komoly betegsége van, hiszen meg sem értené, éppen ezért viszont nehezen fogadja el, hogy nem hagyhatja el a kórházat. Sokszor kérleli szüleit, hadd menjen haza, hiszen már nem fáj a lába, meggyógyult.

Emiatt sokat sír. A legjobban azonban akkor potyogtak a könnyei, amikor édesapja levágta a haját nullásgéppel, hogy ne tűnjön fel neki, hogy az hullani kezdett. Az orvosok, a szülők és Roland is mindent megtesz a mielőbbi gyógyulásért, ez a folyamat gyorsulhatna fel, ha végre otthon, szerettei körében tudna élni újra, ehhez azonban az kell, hogy a félsteril szoba elkészüljön.

Ha úgy érzi, szívesen segítene a nehéz helyzetbe került családnak, felajánlását juttassa el az alábbi számlára: 11773470-00930024. Természetesen bármilyen segítségnek örül a család, legyen az ruhanemű, ágynemű, megunt játék, élelmiszer- vagy üzemanyag-utalvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!