Hírek

2017.01.12. 19:01

A doni katasztrófa hőseire emlékeztek Vas megyében is

74 évvel ezelőtt szörnyű tragédia érte a második magyar hadsereget: a Don folyó mentén a szovjetek offenzívát indítottak ellenük.

Vadas Krisztina

A II. világháború legnagyobb magyar tragédiájának elesetteire emlékeztek csütörtökön.

A megye több településén gondoltak csütörtökön azokra a vasi katonákra, akik a Don folyónál történt ütközetben vesztették életüket. A második magyar hadsereg tragédiája máig élénken él sokak emlékezetében, szeretteik elvesztése még most is fájó emlék. 74 évvel ezelőtt, 1943. január 12-én eldördültek az ágyúk, levegőbe emelkedtek a bombázó repülők, taroltak a vöröscsillagos tankok: a Don folyónál megindult a szovjet hadsereg offenzívája. A 200 ezres magyar hadseregből mintegy 42 ezer katona esett el, 28 ezer megsebesült, 26 ezren pedig fogságba kerültek. Mondhatni, megsemmisült a magyar hadsereg.

SZOMBATHELY

A szombathelyi megemlékezésen két egykori katonával is találkoztunk: Németh László és Kazári József csendben hajtottak fejet egykori bajtársaik emléke előtt. Ők hazatérhettek családjaikhoz. Csaknem százan gyűltek össze csütörtökön délelőtt a Martineum Felnőttképző Akadémia doni áttörés emlékművénél. Az előző évekhez képest szokatlan, csípős hidegben kicsit mindenki átérezhette, milyen lehetett az orosz télben harcolni a magyar katonáknak. Az országzászló ünnepélyes felvonása után dalokkal, versekkel idézték az emlékezők elé a tragédiát. - Az első napokban a magyar hadsereg a körülményekhez képest keményen védekezett, de a hideg orosz télben nem volt esélye arra, hogy megállítsa a szovjet rohamot. Részekre szakadt, irányíthatatlanná vált. Január 16-án a második magyar hadsereg vezetője, vitéz Jány Gusztáv vezérezredes kiadta a parancsot a visszavonulásra. Ez volt a magyar hadtörténet legnagyobb véráldozata, idegen földön, idegen érdekekért még ennyi magyar nem veszítette életét - idézte fel a tragédia pillanatait dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. A beszéd után a megjelentek virágot és mécseseket helyeztek el a keresztnél, így rótták le tiszteletüket a hősi halottak előtt. A megemlékezés a templomban folytatódott. A szentmisén beszédet mondott dr. Kövér István, a Recski Szövetség országos elnökségi tagja és Nyugat-dunántúli Szervezetének elnöke és dr. Őry Imre, a Recski Szövetség és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagja.

VÉP

A Don-menti csaták hőseinek emlékére állítottak össze ünnepi műsort a vépi Hatos Ferenc Általános Iskola és AMI tanárai, Unger Zsuzsanna és Pusztai Fanni. „Mementó maradsz, Don-kanyar!” - hangzott el Bujdosó Ágnes versében a mondat, ami vezérgondolatként végigkísérte az előadást. A művelődési házban tartott megindító megemlékezésen a szereplők emberközelivé hozták a történelemórákon tanultakat. Az iskolások a borzalmak telén az erdőben, máglya mellett melegedő katonák hazatévedő gondolatait idézték fel.

Fotó: Tóth Kata

A lövészárkok túlélőinek emlékező mondatai, Karády Katalin búgó hangja, amint a fronton szolgáló bakáknak énekel, a 85 éves, vépi Sinkó Pál citerán előadott eredeti katonadala (Don-kanyar kesergője) mind a hősök emlékének adóztak. A templomkertben, a második világháborús emlékműnél koszorúzással folytatódott az ünnepség.

VASVÁR

Versekkel idézték fel a tragédiát a doni áttörés 74. évfordulóján a Schrammel Imre, Kossuth-díjas iparművész által készített emlékműnél. A két világháborúban elesett vasváriak nevei olvashatók az egymásra néző sziklák csiszolt lapjain.

Fotó: Pogács Mónika

A rendezvényt a Vasvári Játékszín szervezte. - Azért kell beszélni a tragédiáról, mert a csatára közvetlenül emlékezők már kevesen vannak. Ha csak egy mondat megjelenik minderről, az már nem engedi elfelejteni a szomorú eseményeket az utókor számára. Figyelmeztető tanulságul szolgál - mondta Gergye Rezső, a csoport vezetője. A versek és a rövid beszéd elhangzása után a jelenlévők gyertyát, mécsest gyújtottak az elhunyt háborús katonai áldozatok emlékére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!