Hírek

2013.06.25. 16:29

A dzsessz hete

Szombathely – A június utolsó hete ismét a dzsesszé a megyeszékhelyen: koncertek, jam sessionok, oktatás...

Peltzer Géza

Valójában már vasárnap megkezdődött a 14. Lamantin Dzsesszfesztivál és Improvizációs Tábor a tanárok koncertjével, a nagyközönség azonban csak tegnap este óta – amióta a Fő téren áll, és élettel telt meg a koncertsátor – érzi igazán, hogy egy hétig ezé a műfajé a város. Naponta esténként koncertek, utána jam sessionok (szabad rögtönzés a tanárok és diákok részvételével), a délelőttök pedig oktatással telnek a Bartók Béla Zeneiskolában – vagyis Lamanti Jazz Szombathelyen.

A hazai dzsesszéletben már évek óta fogalom, sőt etalon a Lamantin dzsesszfesztivál, amelyet Tímár Péter honosított meg a vasi megyeszékhelyen 14 évvel ezelőtt. Minden dzsesszrajongó és -szakember tudja, hogy június utolsó hetében Szombathelyre kell utazni zenét hallgatni, tanulni, mert ott akkor tartják a dzsesszfesztivált. Ez már hagyomány, mint ahogy az is, hogy a hűsítő záporok is érdeklődést mutatnak a könnyűzene ezen – nem könnyű – ága iránt.

Idén sincs másképp, és így is van jól: vasárnap este a hazai dzsesszélet oktatóinak koncertjével indult a „nagyhét”, hogy a nyolcnapos „vérátömlesztés” után a diákok mutassák meg, mit tanultak itt egy hét alatt. Természetes, hogy ennyi idő alatt zenélni megtanulni nem lehet, de az a muníció, amit itt magába szív egy a dzsesszbe beleszerelmesedett fiatal, esetleg kitart a következő, 15. Lamantin dzsesszfesztiválig is. És ez tartja életben a fesztivált.

Hétfő este az első „igazi” koncertet a Piano Bench (USA) adta az idei fesztiválon. Az együttesnek van magyar tagja is, Juhász Márton, aki dobon játszott, gitározott Alex Baboian, Dylan Coleman kezében pedig a bőgő szólalt meg professzionális módon. Utóbbi zenész színpadi megjelenése különleges színfolt volt, számomra az orosz cári időket idézte: mintha egy megszállott, megalkuvást nem ismerő harangöntőt láttam volna egy korabeli filmben. Szegény Colemannak persze semmi köze nincs a harangöntéshez – újságírói alkotói szabadság is van a világon – a bőgőhöz viszont annál inkább. Tisztán hallatszott, hogy jó alapokkal rendelkezik, de azon már túllépett – mint ahogy a gitáros is. A rendkívül felkészült zenekar olyan komolyzenei témákat idézett fel, amelyek zongorára íródtak ebben a században – és ez tényleg unikum, el kell ismerni. A koncertre teljesen megtelt a Krúdy terem – amely helyt ad az idei fesztiválon a koncertek utáni jam sessionoknek.

Keddtől a Fő téren felállított koncertsátorban zajlanak két napig a hangversenyek. Ma este lesz a hagyományos bluesnap, amelynek sztárvendége Deitra Farr fekete bőrű énekesnő (Chicago) lesz. Csütörtökön ismét a Krúdy klubba költözik a fesztivál (Mágedli Maja Kvintett), de pénteken már a Bartók Terem lesz a helyszín (Pataj György kvintett, Gregorz Karnas Quertett, Niels Lan Doky Trio), majd végül szombaton a Savaria moziban mutatkoznak be a záró koncerten a dzsessztáborban részt vett növendékek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!