Hírek

2017.01.20. 18:35

A felkészülés éve volt 2016

Vép - A költségvetés keretei között maradva, jól gazdálkodott tavaly a város, hangsúlyozta Kovács Péter polgármester.

Tóth Kata

- A önkormányzat tavaly is, hagyományosan arra törekedett, hogy a költségvetése keretei között maradva, a megszokott magas színvonalon működtesse intézményeit, a lehetőségek szerint tegyen a település fejlődésének érdekében - így összegezte Kovács Péter polgármester Vép elmúlt évét, és hozzátette, ebben tavaly nagy segítségükre volt a 2015 végén megkapott 112 millió forint, amely a hitel nélkül gazdálkodó önkormányzatoknak juttatott összeg első fele volt.

A vépi rendezvénynaptár tavaly is bővelkedett jeles napokban, az évet kezdő doni megemlékezéstől a karácsonyi ünnepekig, kiemelve a farsangi időszakban lezajlott báli szezont, amikor mindenki megtalálhatta a neki legmegfelelőbb társaságot a bálozó civil szervezetek között. - Évek óta az egyik legmeghittebb, családias ünnepélyünk a Tündérkert napja, amikor az előző évben született vépi apróságokkal ültetünk fákat a kultúrház udvarán. Hasonlóan jó fogadtatásra talált a húsvéti ünnepkör eseményeihez tartozó programok sorozata, a város húsvéti dekorációja - beszélt emlékezetes rendezvényeikről a város első embere.

Kovács Péter polgármester szerint Vép, bár a megyeszékhely tövében van, igyekszik megőrizni önállóságát Fotó: Unger Tamás

Vépen erősek a civil szervezetek, amelyek sok segítséget adnak az önkormányzatnak ahhoz, hogy a város lakossága megmozduljon az általuk szervezett eseményekre. Ezek lehetnek akár a művelődési házhoz kötődő programok, akár a város más pontjain életre hívott sport- és szabad-idős rendezvények, közös kirándulások, vélekedett Kovács Péter.

- A nyár a pihenés, a fesztiválok időszaka, ezekhez mi is hozzátettük a várossá válás óta Világ Közepe Fesztiválként futó rendezvényünket, amelyet 2016-ban először Mácsik Fesztiválnak kereszteltünk, csatlakozva a gasztronómiai találkozók vonulatához. Az ötlet bevált, és tapasztalatokat kaptunk ahhoz is, hogy mivel lehet a későbbiekben kibontakoztatni ezt a vonalat, milyen új ötletek épülhetnek be a következő mácsikfesztiválokba - vázolta Kovács Péter. A múlt nyárról szólva megjegyezte, az nemcsak a gondtalan pihenés, hanem az útépítés ideje is volt a településen. Megköszönte a türelmét a Deák és Táncsics utca lakóinak, akik jól viselték, hogy időnként kalandos körülmények között juthattak csak haza, és köszönetet mondott a kivitelező segítő hozzáállásáért is, hogy ezek a kalandok minél ritkábbak, és minél kisebbek lettek. Az eredmény szerinte lenyűgöző, hiszen megint két olyan utca alakult ki, amely méltó Véphez, a városhoz.

Tavaly, az év végére megérkezett a második 112 millió forint, amit 2017-ben a testület döntése szerint az eddig nem kezelt utcák felületi fel-újítására költenek, így hosszú időre megmenekülnek az évente jelentkező kátyúzási költségektől, amely gyakorlatilag ablakon kidobott pénz, hiszen a kátyúk rendszeresen, újra megjelentek.

Az intézményeket sorra véve megemlítette az óvodát, amely egy ovifocipályával bővült, illetve a szociális gondozási központot, amelyet meghitt ünnepség keretében a legendás helyi orvosról, dr. Zmertych Aurélról neveztek el. Az év feladata volt az is, hogy a kiírt pályázatokat előkészítsék, azokat határidőre benyújtsák. A megvalósításuk várhatóan idén fog elkezdődni, mert a bölcsődeépítési és a városközpont zöld rehabilitációjának pályázatát is befogadták, és rövidesen ezekben eredményt is hirdetnek, remélhetőleg a város számára pozitív módon.

- Vép, bár a megyeszékhely tövében van, mégis igyekszik megőrizni önállóságát, és olyan életkörülményeket teremteni, olyan közösségi életet kialakítani, amely az itt lakók számára megtartó erővel bír, és vonzóvá teszi a várost a letelepedési szándékkal érkezőknek is. A tavalyi eredményes év volt, amelyért köszönet jár valamennyi itteni polgárnak és mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy kisvárosunk tovább fejlődjön. Ehhez kívánok magam és a képviselőtestület nevében a 2017-es évre további gyümölcsöző együttműködést és boldog, egészségben gazdag új évet - zárta évértékelőjét Kovács Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!