Hírek

2017.04.14. 17:55

A feltámadásra készülnek - A katolikusoknál igeliturgia, a protestánsoknál istentisztelet a nagypéntek része

Szombathely - A református és az evangélikus templomban is tartottak istentiszteletet nagypénteken. A katolikusoknál ilyenkor igeliturgiát tartanak, harangozás nélkül, csendben, mert a hagyomány szerint a harangok Rómába mentek. A protestánsok és a katolikusok is a feltámadás ünnepére készülnek

Bakos Ágnes

Liturgiával és keresztúttal emlékeztek a katolikus hívek Jézus kereszthalálára nagypénteken - Szombathelyen és szerte Vas megyében is.

- A mai alkalom legyen szembenézés a töviskoronás arccal - így fogalmazott a nagypénteki úrvacsorai istentiszteleten Jakab Bálint Mihály, a Szombathelyi Református Egyházközség lelkipásztora, a keresztre feszített Jézusról beszélve. Csaknem megtelt a református templom, és a hagyománynak megfelelően zenés istentiszteletet tartottak: Vivaldi műveiből hallhattak az alkalom résztvevői. Márk evangéliumának 14. fejezetéből is idézett a református lelkipásztor: "A főpapok az egész Főtanáccsal együtt olyan bizonyítékot kerestek Jézus ellen, amely alapján halálra ítélhetik. De ilyet nem találtak. Sok hamis tanú szólt ugyan ellene, de amiket mondtak, azok nem egyeztek meg egymással."

A Szombathelyi Evangélikus Egyházközségben, a szombathelyi templomban Nagypénteki Passió volt kora este, délelőtt pedig istentisztelet. Gregersen-Labossa György, a gyülekezet lelkésze egyebek között arról beszélt, hogy "a hit nem olyan, mint a szorzótábla, nem tudás. Hanem élő kapcsolat istennel." Emlékeztetett, hogy ünnepi év az idei: éppen ötszáz évvel ezelőtt kezdődött a reformáció. Arra kérte a szombathelyi gyülekezet tagjait, hogy vizsgálják meg a maguk evangélikusságát, "a dicsőség teológusai vagy a kereszt teológusai"? Komolyan kell venni az evangélikus köszönést: "Erős vár a mi istenünk", hangsúlyozta a lelkész. Hogy tényleg egy oltalmazó vár legyen a hit.

"Hangozzék 2017 húsvétján mindenfelé, mindenki felé örömhírként: Jézussal életünk van! Örömünkben nem feledkezhetünk meg ennek az örömnek az áráról: nagypéntekről érkezünk húsvétra! A halál helyéről az élet helyére." - ezt írta idei húsvéti üzenetében a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. "Ha együtt tudtunk a kereszt közelében sírni, akkor sírásunkat húsvét fogja elcsendesíteni, s felragyog a fény: Jézus feltámadt!" - szól az üzenet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!