Hírek

2014.09.30. 08:39

A felújított óvodában ünnepeltek a szentpéterfaiak

Szentpéterfa - V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő és Harangozó Bertalan kormánymegbízott Szentpéterfán ünnepélyesen felavatták a felújított óvoda épületét.

Lóránt András

Megújult az épület tetőszerkezete, a homlokzatokat hőszigetelték,  nyílászárókat cseréltek, a tetőre napelemeket helyeztek ki,  a bejárat előtti árkot lefedték, és térburkolattal ellátott parkoló is készült.

Fotók: A szerző

Skrapitsné Jurasits Ágnes polgármester elmondta: a mögöttünk hagyott két esztendő a pályázati forrásfelhasználások, a település megújulásának időszaka volt Szentpéterfa történetében. Új tűzoltóautót kapott a tűzoltó egyesület, amelynek már két alkalommal is hasznát vették az árvízveszély elhárítása során. A település két mikrobuszt nyert, amelyeket a kultúregyesületek utaztatására használnak. Befejeződött a szennyvíztisztító-beruházás, amely jelentős részben uniós forrásfelhasználással a környező magyar és osztrák települések összefogásával valósult meg. Új ravatalozó épült a kissé düledező falazatú helyébe, a már veszélyesen kátyús utcák megújultak, új tetőt kapott az orvosi rendelő és a szolgálati lakás épülete, és nem utolsó sorban birtokba vehették a gyermekek a felújított óvodát is. Azt is hangsúlyozta, hogy a most átadott óvoda a szomszédos falvakból és a szomszédos Ausztria településeiről is fogad gyermekeket - jól példázva a szomszédság harmonikus együttélését.

V. Németh Zsolt államtitkár avatóbeszédében azt hangsúlyozta, hogy egy település életének mércéje a kultúra, amely végigkíséri az embert gyermekkorától egész életén keresztül. Ezért rendkívül fontos, hogy az életnek éppen hogy nekivágó nemzedéket olyan igényes környezetben, olyan közösségben és olyan felelősséggel készítsék fel, ahogyan ennek a településnek a lakói teszik. A szentpéterfai emberek vérében van a kultúra iránti igény, itt nemcsak öröklik, megtartják, hanem magas szinten művelik, fejlesztik is a kultúrát. Kiemelten hangsúlyozta, hogy a polgármester által felsorolt beruházások ilyen rövid idő alatt a megyében sajnos sehol nem tudtak megvalósulni.

Az avatóünnepségen szinte az egész falu részt vett, hiszen valamilyen szinten mindenki érintett volt, mert vagy ovis korban van, vagy a gyermeke, unokája, dédunokája éppen óvodás, vagy úgy, hogy maga is ebbe az óvodába járt.  Az óvodakert megtelt ünneplőkkel, akik lelkesen tapsoltak a fellépő ovisoknak, iskolásoknak, a nagyanyáink slágereit daloló énekegyüttesnek, a fergeteges táncot bemutató helyi tánccsoportnak, és természetesen azoknak is, akik az avatóbeszédeket elmondták.

A szalag átvágása után Tamás atya megáldotta és felszentelte a falu újabb büszkeségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!