Hírek

2016.05.13. 10:30

Fidelitas: A 2017-es büdzsé a fiatalok költségvetése is lesz

Szombathely – Sajtótájékoztatót tartott Rozsenich Bence és Gagyi Levente, akik a Fidelitas képviseletében értékelték a 2017-es költségvetést.

Cseszkó Tamás

– Fontosnak tartjuk, hogy fiatalként folyamatosan értelmezzük a körülöttünk zajló eseményeket – kezdte a sajtótájékoztatót Rozsenich Bence, a Fidelitas szombathelyi elnöke, hozzátéve, hogy ezért is fontos a 2017-es költségvetés, amely jelentős mértékben határozza meg a fiatalok életét is. – A jövő évi büdzsé a fiatalok költségvetése is, hiszen számos olyan elemet tartalmaz, amely tovább könnyíti a mi generációnk életét – fogalmazott a szombathelyi elnök. – Többször elhangzott már, hogy a kormány azon dolgozik, hogy a fiatalok megtalálják számításaikat Magyarországon, hiszen egy olyan országban szeretnénk élni, ahol mindenkinek van értelmes munkája, tisztességes fizetése és otthona – hangzott el.

Rozsenich kiemelte, hogy a következő évben tovább csökkennek az adók, és folytatódik az otthonteremtési program, amelynek köszönhetően a fiatalok kedvező módon juthatnak saját lakóépülethez.

- Több pénz jut oktatásra, és kiemelt támogatást kapnak a gyermekeket nevelő családok, így ismét mindenki tehet egy lépést előre, gondoljunk csak a tej, a tojás és a baromfihús áfájának 27-ről 5 százalékra történő csökkentésére, melynek köszönhetően jelentős megtakarítások érhetők el. Számításaink szerint az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével átlagosan 35-40 ezer forinttal marad több a magyar fiatal családok zsebében - tette hozzá.

Gagyi Levente és Rozsenich Bence a sajtótájékoztatón
Fotó: Cseszkó Tamás

Gagyi Levente, a Vas Megyei Közgyűlés képviselője a munkahelyteremtésről beszélt. Szavai szerint az európai trendekkel ellentétben Magyarországon az elmúlt években csökkent a fiatalok munkanélkülisége. - A saját generációmban is azt tapasztalom, hogy a tanulmányaik befejeztével könnyen találnak Vas megyében munkahelyet, ugyanakkor még sok a dolgunk, a cél ugyanis az, hogy minden magyar fiatalnak legyen munkája. Ezt segíti a munkahelyvédelmi akcióterv is, melynek köszönhetően eddig már 165 ezer fiatal tudott elhelyezkedni.

Gagyi Levente szólt a folyamatosan csökkenő adóterhekről is. - Az idén 15 százalékra csökkent a személyi jövedelemadó, ami a pályakezdőket is előnyösen érinti, ezen szja-kulcs az egyik legalacsonyabb Európában. - Csökken az internethasználat áfája is 2017-től, méghozzá 18 százalékra, így nagyjából egyhavi díjat lehet majd megspórolni - jelentette be Gagyi Levente, majd elárulta: az internetről szóló konzultáción több tízezren vettek részt, az eredmények pedig egyértelműen jelezték, a felhasználók olcsóbb internetet szeretnének. - Mi, családalapítás előtt álló fiatalok az egyik legfontosabb kihívásnak tartjuk, hogy megfelelő körülményeket tudjunk biztosítani jövendőbeli családjainknak. Ezért is fontos a kormány otthonteremtési programja, amelyre jövőre 211 milliárd forintot szánnak, 100 milliárddal többet az idei előirányzatnál. A családok otthonteremtési kedvezményét (csok) az év első három hónapjában több mint tízmilliárd forintos nagyságrendben vették már igénybe - mondta a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!