Hírek

2015.04.22. 18:19

A Föld Napján sok helyen gyűjtöttek szemetet

Szombathely, Táplánszentkereszt - A Föld napja alkalmából a Gyöngyös partját tisztították meg a szeméttől. Szombathelyen a diákok takarították az utcákat.

Unger Tamás

Ötven zsák szemetet szedtek össze a civilek Táplánszentkereszten a Föld napja alkalmából. Meskó Krisztián, a Táplánszentkereszt Kultúrájáért Közhasznú Egyesület titkára kezdeményezte ezt a reményei szerint hagyománnyá váló megmozdulást. A 11 órakor indult szemétszedési akcióban délelőtt az Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, a közfoglalkoztatottak, valamint a kulturális egyesület tagjai vettek részt, a többiek délután munka és iskola után csatlakoztak, így összesen körülbelül harmincan szedték a szemetet.

Délután négykor végeztek, és ötven darab 120 literes   szemeteszsákot töltöttek meg.

Móricz Csabáné és Láng Zoltán a táplánszentkereszti dalkör önkénteseiként a Gyöngyös partján. Fotó: Unger Tamás

Többek között horogra akadt kerítésláb, traktorgumi, különféle zsákok, üvegek, cipők, és műanyag palackok minden mennyiségben. Szó szerint horogra akadt, ugyanis nemcsak a patak partját, hanem annak medrét is kitakarították. Az önkéntes tűzoltók a patakba nyúló fákat is megmetszették, hogy a patak hajózható legyen. Erre pedig nagy szükség van, mert nyáron tábort szerveznek a gyerekeknek, ahol tervben van a kenuzás is a Gyöngyösön. A szemétszedési akcióra alaposan felkészültek a táplánszentkeresztiek. Zsákokkal, kesztyűkkel, fűrésszel, kötelekkel, és kenukkal láttak neki a kiszemelt területnek, ami a Gyöngyös tápláni szakaszának a felét teszi ki.

A szervező reméli, hogy a következő években egyre többen lesznek azok, akik a Föld napján fontosnak érzik környezetük megtisztítását. Megtudtuk akciójukat a jövőben is április 22-éhez kötik, még akkor is, ha esetleg hétvégén többen érnének rá, mert a Föld napján mindenkinek tudnia kell áldoznia egy kicsit a környezetéért.

Tancsics József helyi önkéntes tűzoltó is részt vett a megmozduláson, aki szerint, annál, hogy a patakba hordják egyesek a szemetet, még az is jobb lenne, ha kijelölnének egy ideiglenes lerakóhelyet, ahonnan aztán később elszállíthatnák a hulladékot.

Szibler Krisztián és Lengyel Kristóf a szombathelyi hullladékgyűjtésben vettek részt lelkesen. Fotó: Médiaközpont/Cseh Gábor

A Föld napja alkalmából világszerte rendeznek megmozdulásokat, amelyek felhívják a figyelmet bolygónk természeti értékeinek sérülékenységére. Szombathelyen is rendeztek a témával kapcsolatos programokat. A diákok városszerte, nagy csoportokban szedték a szemetet. Ahogy híztak a hulladékzsákok, úgy nőtt a fiatalok lelkesedése is, így némileg tisztábbak lettek Szombathely utcái, terei, parkjai is. A szemétszedők egyetértettek abban, hogy a hulladéknak a kukában, azon belül pedig lehetőség szerint a szelektív hulladékgyűjtőben van a helye.

A gyerekek kreatív vetélkedőkön, versenyeken bizonyíthatták a tudásukat. A Szűrcsapó Óvodában például a hulladékok újrahasznosításának egyik érdekes módját gondolták ki: a kicsiknek, szemétből kellett dísztárgyakat készíteniük. A folytatás: május 15-17. között rendezik meg országszerte az 5. TeSzedd önkéntes hulladékgyűjtési akciót a tiszta Magyarországért.

Budai Dávid jegyzete

Amióta nem azzal ütöm el az időt, amikor várakoznom kell, hogy elintézek pár beígért telefont, sokkal vidámabbak a napjaim. Ilyenkor megpróbálom a dolgokat más szemszögből nézni. Így lesz kacsintó arc egy félig lehúzott redőnyből, és kismacska egy összetaposott rágóból. A szirénázásból akciófilm-jelenet, az eldobott szemétből pedig újhullámos művészet. A banán ilyenkor egy elhajított bumeráng, a kémény pedig gólyafészek. A konnektor a malac orra, a vasaló tüzet okádó sárkány. És így lesz a korrupcióból leleményesség, a tévedésből lehetőség. A bárányfelhőből bárány, a Föld napjából föld napja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!