Hírek

2014.11.18. 18:10

A front is okozhat balesetet

Megyei körkép - A kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett a frontok is hatással lehetnek a biztonságos vezetésre.

Lisztmayer Zsófia

Az elmúlt napokban számos balesethez riasztották a katasztrófavédelem, és a rendőrség munkatársait. A Gencsapátiban történt kedd reggeli halálos balesetet súlyos koccanások előzték meg a hétvége során. A figyelmetlenség miatt bekövetkezett baleseteknél a szakértők szerint közrejátszhat az időjárás és a frontok hatásai is.

A humánmeteorológia egy fiatal tudományág. Az időjárási frontok szervezetünkre gyakorolt hatásai az utóbbi években kerültek az érdeklődés központjába. Megfigyelték, hogy a levegő hőmérsékletének, páratartalmának, a légnyomásnak változásai az arra hajlamosaknál jellegzetes tüneteket váltanak ki.

Dr. Király Gabriella szombathelyi háziorvos elmondta, hogy melegfront közeledésekor a vérnyomás alacsonyabb, megnő a vérzéses betegségek előfordulása, többen fejfájásról, ingerültségről, szapora szívverésről, valamint kellemetlen szívdobogás-érzetről számolnak be.

- Hidegfront esetén pedig vérnyomásemelkedés lehetséges, fokozódik a görcskészség, több az asztmás roham, felerősödnek, kínzóvá válhatnak a krónikus mozgásszervi, ízületi panaszok. Különösen veszélyeztetettek a krónikus szív-érrendszeri betegek, az idős korúak, és a reumatikus betegséggel együtt élők. Mindez érinti a közlekedés résztvevőit is. A megváltozott (megnövekedett) reakcióidő, a bágyadtság, fáradtságérzet, koncentrálási problémák, hangulatingadozások, a kellemetlen, fájdalmas ízületi panaszok könnyen közlekedési balesetek forrásává válhatnak. Hirtelen frontbetörések esetén kimutathatóan nő a balesetek száma - mondta el.

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője szerint aki tudja magáról, hogy milyen frontra érzékeny a szervezete, azok előre is rákészülhetnek a kellemetlen következményekre az időjárás előrejelzések alapján.

- A téli időszak közeledtével a látási viszonyok is gyakrabban rosszak, ehhez síkosság, deresedés, jegesedés, havas, és jeges utak, ónos csapadékok is társulhatnak. Sőt, ezek az időjárási viszonyok gyakran együtt is jelentkeheznek. Hidakon, felüljárókon látszólag nyugodt időjárásban is érheti meglepetés a tapasztalatlanabb vezetőket, ott ugyanis előbb kezdődik, és erősebb a deresedés. Az egészen jelentéktelen mennyiségű csapadékot adó ónos szitálás is nagyon veszélyes lehet, hisz , foltokban jelentkező hártyavékony jégréteggel vonja be a tereptárgyakat. Szóval lesz mire figyelni az elkövetkező hónapokban - tette hozzá az észlelő.

Érdemes tehát az időjárás-előjelzéseket figyelve a frontos napokon odafigyeléssel, körültekintőbb, és mindenek előtt türelmesebb vezetéssel tenni a közúti balesetek elkerüléséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!