Hírek

2017.05.10. 14:13

A fűtési szezon kezdete óta harminc kéménytűzhöz és tizenöt szén-monoxid mérgezéshez vonultak a megye tűzoltói

A kéménytüzeknél személyi sérülés nem, a szén-monoxid mérgezés jellegű eseteknél egy személy került kórházba, haláleset pedig 2014 óta nem történt.

Mérleget vonva a 2016/17 év fűtési szezonja után megállapítható, hogy a lakosságot célzó, a katasztrófavédelem részéről végzett megelőző munka meghozta eredményét - írja a megyei katasztrófavédelem honlapján.

Ennek ellenére továbbra is felhívjuk a figyelmet, hogy azokban a háztartásokban, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, a szilárd anyagok, vagy olaj égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső keresztmetszetét, és a távozó magas hőmérsékletű füst hatására akár meg is gyulladhat. Ezért javasoljuk a fűtési szezon végével a kémények ellenőrzését elvégeztetni kéményseprőipari szolgáltatóval, valamint a tüzifa mielőbbi beszerzését, hogy az megfelelően kiszáradjon a következő fűtési szezon kezdetéig.

A szén-monoxid érzékelő életet menthet, és az elmúlt fűtési szezonban két esetben meg is tették a berendezések ezt Vas megyében. Ezek nem csak a fűtési szezonban, hanem azon túl is biztonságot nyújtanak ott, ahol gázüzemű, nyílt égésterű, átfolyó vizes vízmelegítő berendezés üzemel. Azonban a megfelelőszén-monoxid készülékek is csak akkor biztonságosak, ha azokat jól használjuk.

Javaslat:

Mindenképpen tanácsos tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni.Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutatóTanácsos a készülékek felszerelését szakember segítségével elvégezniA szerkezeteket célszerű 1–1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézzen 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével megbizonyosodhat a vásárló, hogy a készülék valóban működik-e.A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta!

Nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. Gondoskodni kell arról is, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!