Hírek

2017.01.31. 18:25

A haldokló sem kivétel? - A látogatási tilalom árnyoldala Szombathelyen

Szombathely – Míg más kórházakban igen, a Markusovszkyban nem engedik be a családtagokat a haldokló betegekhez a látogatási tilalom alatt. Az eljárás törvényes, de vajon emberséges?

Nagy Ildikó

- Mit gondolhatott édesapám, hogy három napig feléje sem néztünk, és egyedül kellett meghalnia? - kérdezi sírva szombathelyi olvasónk, aki lapunkhoz fordult panaszával. Az asszony édesapja több hete a Markusovszky kórház 11-es Huszár úti telephelyén, a krónikus belgyógyászati és ápolási osztályon feküdt. Állapota és a szükséges kezelések miatt nem adhatták haza, hozzátartozói naponta többször látogatták. Egészségi állapota folyamatosan romlott, kezelőorvosa és családtagjai is tisztában voltak azzal, hogy nem várható javulás, a legrosszabbakra is fel kellett készülniük.

Az influenzajárvány-ügyi helyzet miatt január 18-án látogatási tilalmat rendeltek el a Markusovszky kórházban. Az asszony levélben fordult prof. dr. Nagy Lajoshoz, a kórház főigazgatójához, és kérte, hogy engedélyezze édesapja meglátogatását. A főigazgató a kérelmet január 20-án elutasította, a panaszos édesapja másnap meghalt. Sem az elhunytnak, sem a hozzátartozóinak nem adatott meg az elbúcsúzás lehetősége. Ráadásul a férfi halála után felhívták a lányát, hogy menjen be a kórházba az édesapja személyes dolgaiért. Oda, ahova előtte látogatóként nem léphetett be...

Kérdéseinket írásban tettük fel a kórház főigazgatójának, prof. dr. Nagy Lajosnak, aki döntését így indokolta: „A krónikus belgyógyászati és ápolási osztályon a cseppfertőzésre, ezen belül az influenza-megbetegedésre különösen fogékony betegeket ápolnak. Az osztály emiatt a fokozott kockázatú kategóriába tartozik. A kérelmet a bent fekvő betegek védelme, biztonsága érdekében, járványügyi okok miatt utasítottam el." Mivel úgy gondoljuk, hogy minden eset más, az is érdekelt minket, hogy mielőtt meghozta a döntését, tájékozódott-e a beteg állapotáról a főigazgató. Szerinte „a döntés meghozatalához nem szükséges eseti kivizsgálás", ugyanis „a látogatási tilalom az egész kórházra vonatkozik, a döntés ennek értelmében kifejezetten járványügyi szempontok, érdekek alapján történik".

Kockázat

Arra a kérdésre pedig, hogy miért nem alakítanak ki a kórházban egy olyan szobát, ahol hasonló esetekben - a többi beteget nem veszélyeztetve, akár járvány idején is - a családtagok haldokló hozzátartozóik mellett lehetnének, a következő választ kaptuk: „A látogatási tilalom célja a fertőzéses megbetegedések behurcolásának minimalizálása. A járványügyet érintő jogszabályokban, eljárási rendekben egyértelműen le vannak írva a teendők és a korlátozások. Ezek engedményeket az alapvető cél miatt nem tartalmaznak." És hogy miért mehetett be panaszosunk az édesapja személyes dolgaiért? A főigazgató szerint az adminisztrációs teendőket a betegektől elkülönített területeken, többnyire osztályirodában vagy egyéb kijelölt helyiségekben végzik, nem a kórtermekben. Ez az eljárás pedig járványügyileg nem jelent kockázatot a betegekre. Az esettel kapcsolatban végül prof. dr. Nagy Lajos megjegyezte: „Járványügyi helyzetben, hatósági javaslatra, a betegek biztonságának figyelembe vételével jártunk el. Hasonló helyzetben a jövőben is hasonló elvek alapján vagyunk kötelesek intézkedni és a döntéseket meghozni. A haláleset kapcsán részvétemet fejezem ki a hozzátartozóknak."

prof. dr. Nagy Lajos

Van, ahol szabad

A látogatási tilalmat egyébként tapasztalataink szerint az egyes kórházakban más-más módon értelmezik. A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház honlapján például dr. Dávid Gyula megbízott főigazgató jegyzi a január 27-én elrendelt látogatási tilalommal kapcsolatos közleményt, amelynek végén ez áll: „A látogatási tilalom alól felmentés - kegyeleti okokból - csak a  végstádiumú, vagy a kritikus állapotú fekvőbetegek hozzátartozói részére adható,  főorvosi illetve  ügyeletes orvosi engedéllyel."

Hasonlóan járnak el a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban is, amelynek a honlapján ugyan nem találtunk hasonló  közleményt, de a Békés Megyei Hírlap hírportálja (beol.hu) látogatási tilalommal kapcsolatos cikkében azt olvashatjuk, hogy „A látogatási  tilalom alól kivételt képeznek azok, akik védőoltási könyvvel tudják igazolni, hogy felvették a szezonális védőoltást. A szülészeti osztályon a szülésnél a hozzátartozó részt vehet, ha nincs felső légúti panasza és megfelelő védőszerelést használ. Rendkívüli látogatási engedélyt csak a kórház főigazgatója vagy orvosigazgatója adhat ki."

Igazgatói hatáskör

Arra a kérdésre, hogy egyes kórházakban - a tilalom idején - miért adhat engedélyt a látogatásra a főigazgató, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalától kaptunk választ. „A látogatási tilalom elrendelése, annak fenntartása a kórházigazgató hatáskörébe tartozik. Minden intézmény vezetője a saját járványügyi protokollja szerint jár el, az ÁNTSZ-nek nincs olyan jogköre, amely felülírná ezt. Ennek megfelelően az esetleges méltányossági kéréseket is az intézet vezetője bírálja el" - írták. Ezek szerint a Markusovszky kórház járványügyi protokolljában is szerepelhetne, hogy kegyeleti okokból a főigazgató tilalom idején is adhat engedélyt a látogatásra. De nem szerepel, tehát a főigazgató jogszerűen járt el. Hogy emberségesen-e, az más kérdés.

Méltóság

És végül: az egészségügyről szóló törvény szerint „A súlyos állapotú betegnek joga van arra, hogy az általa megjelölt személy mellette tartózkodjon." Ugyanebben a törvényben szerepel az mondat is, amelyet a egyébként Markusovszky kórház honlapján is megtalálunk: „Az egészségügyi ellátás során a beteg emberi méltóságát tiszteletben kell tartani." Igaz, arra vonatkozóan nem találtunk leírást, hogy ebbe az emberhez méltó távozás is beletartozik-e. Jó lenne, ha így lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!