Hírek

2014.04.11. 18:25

A határon túli szlovénekért felelős miniszter látogatása

A Szlovén Köztársaság határon túli szlovénekért felelős minisztere Rába-vidéki látogatást tett pénteken.

Farkas Eszter

Gozard Žmavc felkereste a magyarországi szlovén nemzetiséget, hogy informálódjon a közösség jelenlegi helyzetéről.

Délelőtt a Szlovén Köztársaság Főkonzulátusán járt. A miniszter megbeszélést folytatott a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnökével Hirnök Józseffel, az Országos Szlovén Önkormányzat elnökével, Ropos Mártonnal és a szlovén nemzetiség parlamenti szószólójával Kissné Köles Erikával. Ezt követően Gozard Žmavc a szentgotthárdi városházán találkozott Huszár Gábor polgármesterrel, majd a miniszter a programot a Szlovén Kulturális és Információs Központban folytatta, ahol a nemzetiségi médiák és szervezetek képviselőivel folytatott megbeszélést.

Treiberné Doncsecz Ildikó vezette körbe a kéttannyelvű iskolában Gozard Žmavc minisztert. Fotó: Szendi Péter

Gozard Žmavc már délután érkezett a felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskolába, ahol az intézmény igazgatója Treiberné Doncsecz Ildikó vezette körbe a minisztert és mutatta meg az oktatási intézményt.

– Ez az első látogatásom, s azért jöttem elsősorban, hogy informálódjak a magyarországi szlovén nemzetiség helyzetéről, s megbeszéléseket, valamint egyeztetéseket folytassak a helyi szlovén nemzetiség képviselőivel – mondta el a Vas Népének a miniszter.

Az iskolát körbejárva Gozard Žmavc megjegyezte azt is, hogy a kéttannyelvű oktatás az általános iskolai szinten jól működik, ám nagy szükség lenne arra, hogy felsőbb szinten (gimnázium és egyetem) is hasonlóan működjön a szlovén nyelv és kultúra oktatása.

– Fontos lenne erre nagyobb figyelmet fordítani, hiszen a jövő mozgatói a fiatalok. Szükségesnek látom azt is, hogy a két ország egyetemistáit közelebb hozzuk egymáshoz, hiszen a jövő gazdaságának mozgatórugói ezek a fiatalok lesznek majd. Ez a két ország kapcsolatának is nagyon jót tenne – emelte ki a miniszter.

Gozard Žmavc a kéttannyelvű általános iskola bejárása után megtekintette a Kühár Emlékházat, valamint az Almalakot és a felsőszölnöki mintagazdaságot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!