Hírek

2017.05.23. 18:15

Ezért a földdarabért, ha kell, akár az életünket is odaadjuk - A hazaszeretet ünnepe

SZOMBATHELY - Ma sem könnyű magyarnak lenni, ma is meg kell védeni a szabadságunkat. A magyar honvédelem napjára emlékeztek.

Budai Dávid

Szombathely katonaközössége kedden 14 órakor emlékezett meg a honvédelem napjáról. A mintegy félszáz résztvevő, miközben az Aréna utcai katonatörténeti kiállítás helyszínére igyekezett, az egykori szombathelyi laktanya felszámolásáról készített fotókiállítással hangolódhatott a magyar honvédség egyik legfontosabb ünnepére. Május 21-e 1992-től a magyar honvédelem napja, 1849-ben ezen a napon foglalta vissza az ország fővárosát a Görgey Artúr tábornok által vezetett honvédsereg az osztrák császári csapatoktól.

- Hazaszeretet az, amely minket éltet és itt tart bennünket, amely nélkül nem tudnánk megvédeni határainkat, amely összeköt. Van egy földdarab, amelyre azt mondjuk: ez a hazánk, ezért a földdarabért, ha kell, az életünket adjuk. Voltak a történelemnek olyan korszakai, amikor nehéz volt a magyarságunkat megélni, de összefogtunk, mert azt mondtuk, ez a hazánk. Ha ilyen elődeink voltak, ha ilyen példát láttunk magunk előtt, akkor ezt kell követni nekünk is - osztotta meg gondolatait a hazaszeretetről a jelenlévő katonákkal, diákokkal és hagyományőrzőkkel dr. Puskás Tivadar. A polgármester emlékeztetett: nekünk szerencsére nem kell életünket adni a hazáért, de magyarnak lenni ma sem könnyű. Sokszor kivívtuk a szabadságunkat és sokszor voltunk elnyomás alatt, 1990 óta ismét szabadok vagyunk, ezt a szabadságot kell most megvédenünk. Ha a fiatalok továbbviszik a szabadság utáni vágyat és azt az érzést, hogy mit jelent magyarnak lenni, akkor a következő évszázadokban is lesz magyar haza. Ha így lesz, ma nyugodtan ünnepelhetünk - zárta beszédét a polgármester.

"A katona nem azért van, hogy szúrjon, hanem hogy senki ne szúrhasson!" Harangozó Bertalan kormánymegbízott szerint Fekete István gondolatai egy mondatba sűrítik, hogy mi a katonák valódi fel-adata. - Ma már a frontvonal nem biztos, hogy látszik, ma már a harc más eszközökkel, más helyszíneken zajlik, utalt beszédében a kormánymegbízott a 22 halálos áldozatot követelő manchesteri merényletre.

A köszöntők után a limanovai csata hőseiről szóló, Halhatatlanok című rövidfilmet vetítették le az emlékezőknek. A filmben a 11. Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai is szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!