Hírek

2017.02.03. 16:20

A helyi könyvtár atyjára emlékeztek

Szombathely - A Savaria múzeumban az intézmény egykori munkatársára, a „leghíresebb magyarországi szlovénra” emlékeztek.

Turbók Attila

Illyés Gyulát idézve: „két nép hű fia"-ra emlékeztek pénteken a Savaria múzeumban. Pável Ágoston, vagy, ahogy Szlovénia magyarországi nagykövete, Ksenija Škrilec nevezte: August Pavel éppen 130 éve született a Vas vármegyei Vashidegkúton (ma Cankova, Szlovénia).

Szlovénia magyarországi nagykövete, Ksenija Škrilec asszony Fotó: Unger Tamás

- Több helyi egyesület, az önálló szombathelyi könyvtár és a máig működő Vasi Szemle alapítójának (utóbbi főszerkesztőjének) is nevezett Pável Ágoston emblematikus embere a megyeszékhelynek - mondta a koszorúzáson dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. A Savaria múzeum kertjében - 1986 óta - álló mellszobor előtt fejet hajtottak a város vezetői, intézményvezetők, a szlovén nagykövet és többek közt a neves irodalmár és néprajztudós lánya, Pável Judit is.

Ksenija Škrilec beszédében kiemelte: Pável Ágostonnak köszönhető, hogy Magyarországon ismerik a szlovén nyelvet, illetve a rábavidéki nyelvjárást.

A koszorúzás után a múzeumban konferenciát rendeztek a nagy tudományszervező tiszteletére, ahol Pável Judit is előadást tartott híres édesapjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!