Hírek

2014.08.31. 14:50

A kőszegi hősök emléke

Kőszeg - A török vár-ostrom befejezésének 482. évfordulójára emlékeztek szombaton a kőszegiek.

Némethy Mária

Az 1532-es török hadjáratot, így augusztusban Kőszeg várostromát is személyesen I. Szulejmán szultán vezette. A viszonylag kis vár több mint három hétig ellenállt a török támadásoknak a horvát Jurisics Miklós várkapitány vezetésével. A várat alig félszáz katona védte, mellettük képzetlen parasztok is harcoltak a túlerő ellen. Magyarországon ebben a háborúban kezdték alkalmazni az aknaharcot a várostromoknál. Jurisics érdeme, hogy néhány aknát, az aránylag kevéssé képzett védőkkel meg tudott semmisíteni.

Szombaton késő délután a várudvar felújítása miatt szokatlan helyen , a Hősök kapujánál emlékeztek Jurisics Miklósra, a hős várvédőkre verssel, a Zora horvát kórus énekével, s elhelyeztek az emlékezés koszorúit is.

Ezúttal Majthényi László, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány főtitkára mondta az ünnepi beszédet. Arról beszélt, hogy régebben még egyértelmű volt ki a hős, a bátorság, az önfeláldozás jellemezte, ám az utóbbi 100 évben a fogalom átalakult. Kőszeg azonban emlékezetben tartja hőseit, s Básthy Béla alpolgármester ötletét megvalósítva nyolcadik éve a rangos történelmi fesztiválok sorába emelte a várost az augusztusi Ostromnapokkal.

Majthényi Lászlótól Huber László polgármester vette át a szót, s mai hősöknek, a közelmúltban a Bezerédy utcai háztűznél kiválóan teljesítő tűzoltóknak adta át Kőszeg Város Elismerő Oklevelét. Ezt kapta meg Nagyné Pesti Andrea, Nagy Csaba, Németh Gábor, Schwahofer Tamás, Stajrits Tamás és Lakatár Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!