Hírek

2016.12.20. 19:44

A húszéves szombathelyi lány vasárnap még a berlini merénylet helyszínén sétált

Körkép - Hétfő este 20 óra körül egy lengyel rendszámú kamion belehajtott a német főváros nyugati részének központjában, a Vilmos császár-emléktemplomnál (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) működő szabadtéri karácsonyi vásárba.

MTI

A kamion 60-80 métert haladt az egyik leghíresebb berlini karácsonyi vásáron szórakozó tömegben, és a Budapest utcán állt meg. A vezetőfülkéből holtan kiemelt lengyel férfi a kamion sofőrje volt. Lőfegyverrel végeztek vele, a fegyver nem került elő. A gyanúsítottat röviddel a tömeges gázolás után vették őrizetbe szemtanúk bejelentése alapján, a helyszíntől nagyjából  másfél  kilométerre, a Tiergarten nevű park közepén álló Győzelmi oszlopnál.

Peter Frank szövetségi legfőbb ügyész iszlamista háttérre utaló, a júliusi nizzai kamionos terrortámadásra emlékeztető merényletként jellemezte az esetet, és kiemelte: „meg kell barátkozni a gondolattal”, hogy előfordulhat, nem az őrizetbe vett gyanúsított a felelős a 12 halálos áldozatot és 45 - köztük 30 súlyos - sebesültet követelő támadásért. Azonban egy sor vizsgálati eredmény még nem érkezett meg - tette hozzá. Holger Münch, a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke kiemelte: meglehet, hogy az igazi tettes szabadlábon van, fegyverrel rendelkezik és társak is segítik.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) páncélozott szállító harcjárműve Budapesten, a Vörösmarty téren. A berlini merénylet után megerősítik a rendőri biztosítást azokon a magyarországi helyeken, ahol nagy tömeg tartózkodik, így a karácsonyi vásárokon is

A gyanúsítottat eddig is ismerték a hatóságok, de nem a terrorcselekmény elkövetésére hajlamos iszlamisták körében tartották számon - mondta. Egyelőre nem lehet tehát biztosan tudni, ki volt a merénylet valódi elkövetője, és a cselekményt eddig egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára.

- Hihetetlen, de akár én is ott lehetettem volna aznap este - mesélte el lapunknak a húszéves Szamosi Adrienn, aki másfél éve él a német fővárosban. - Bécsben jártam egyetemre, itt ismerkedtem meg a párommal, akivel 2014-ben költöztünk össze Berlinben. Vasárnap még ott voltunk a karácsonyi vásárban, imádjuk az adventi hangulatot, a finom illatokat - mesélte Adrienn, aki hétfőn érkezett haza Szombathelyre, és a hírekből értesült a döbbenetes eseményekről.

- Először el sem akartam hinni, amit látok. A híradóban mutatott képsorok ismerősek voltak, félelmetes volt, mikor belém nyilallt a felismerés: előző este még mi is ott sétáltunk a párommal és a barátainkkal. Sokan mondják, hogy a mostani Berlin már nem az a Berlin, mint régen, ám soha nem voltam ijedős. Minden-esetre jó most itt lenni Szombathelyen, ahova nem jut el a nagyvilág zaja, de a jövő év elején visszatérek jelenlegi lakóhelyemre. Adrienn azt mondja, a városban lakó barátait sem viselték meg a történtek, ugyanakkor ismernek olyanokat, akik az események hatására távol maradnak a nagyobb bevásárlóközpontoktól és tömegrendezvényektől is.

Előzményeink videókkal itt érhetőek el:

Berlini kamionos merénylet

Magyar sérültje is van a berlini merényletnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!