Hírek

2017.01.20. 12:07

A jég marad az utakon, ha így közlekedik, nem lesz baj

A meteorológiai előrejelzések szerint még jó ideig együtt kell élnünk a téli útviszonyokkal, jeges útfelületekkel, járdákkal.

György István Péter

A legnagyobb gondosság mellett is előfordulnak olyan szakaszok, ahol a meglehetősen alacsony hőmérséklet miatt a síkosság-mentesítés vegyszeres módja már nem hatásos. Ilyen helyzetben sokat segíthet, ha a veszélyes szakaszt apró, a közlekedő járművekre nem veszélyes méretű kaviccsal felszórják. Az elmúlt héten napközben a plusz hőmérséklet következtében a hó több helyen is megolvadt és az esti-éjszakai kemény fagyok miatt jégpáncéllá változott. Így a kerékpárutak egyes szakaszai, buszmegállók környéke, járdaszakaszok időnként komoly balesetveszélyt jelenthetnek. A tapasztalat azt mutatja, hogy emiatt a kerékpárosok közül sokan nem veszik igénybe a kiépített kerékpárutat. Inkább az úttest meglehetősen forgalmas szakaszát használják.

A vékony, szinte láthatatlan jégrétegen történő fékezés is komoly veszélyeket rejt magában. Elesve akár az úttestre is kerülhetünk, vagy betontárgynak, oszlopnak is ütközhetünk. A helyi járatos buszmegállóknál is elővigyázatosak legyünk, mert ott is előfordulhat jegesedés. A kidobott fenyőfákat a gyűjtőszigetek mellett, vagy az e célra rendszeresített gyűjtőkbe helyezzük el. A nagy szél az úttestre sodorhatja ki a fenyőfát és ez újabb balesetek előidézője lehet. Segítsük a sérült és idős embereket, gyerekeket a közlekedésben. A balesetek elkerülése érdekében különösen rossz látási viszonyok esetén és esti, éjszakai időszakban ajánlott a fokozott óvatosság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!