Hírek

2016.12.28. 19:15

A jövő évtől a pilótákhoz hasonló vizsgát kell tenni egyes drónokhoz

A tervek szerint a jövő évtől szabályoznák az úgynevezett drónok reptetését. Egyes esetekben a pilótákhoz hasonló vizsgára lenne szükség. A repülőszerkezetet egyre több helyen használják.

Turbók Attila

Egyre több karácsonyfa alá került ebben az évben a játékszernek is előszeretettel használt drón. A pilóta nélküli repülőszerkezetek mind nagyobb népszerűségnek örvendenek mind a felnőttek, mind a gyermekek körében annyira, hogy reptetésüket szerte Európában megpróbálják szabályozni.

- Természetesen nem az alig pár dekagrammos játékszerek repülését terelgetné mederbe az állam, hanem azokét a nagyobb drónokét, melyeket már napjainkban is a gazdaság több ágában hasznosítanak - mondta el lapunknak a hazai drónozás egyik úttörője, Wolf Ferenc. Esetében az úttörő jelző nem túlzás, a jelenlegi kormányfő 2010-es beiktatásakor már saját készítésű repülőszerkezettel fotózott.

- Érdekessége, hogy minden alkatrészét külön-külön szereztem be a szerkezetnek, a GPS műszerét például Svájcban programozták be. Azóta sokat fejlődött a terület, immár a karácsonyi ajándékok körét bővíti a drón - mondta a szakember.

Nem játék ez, gyermek - idézhetnénk egy közmondást e repülőszerkezetek esetében is, hiszen az ember már olyan célokra is használja, ami személyiségjogi vagy akár birtokvédelmi kérdéseket is felvet. Pont ez utóbbi indokok miatt már kifejlesztették a drónvadász fegyvert is, több repülőtéren pedig madarakat idomítanak be e szerkezetek levadászására.

- Egy nagyobb, két kilogramm feletti és egy kisebb teljesítményű szerkezettel dolgozom már évek óta, ezen drónok felhasználási területe szinte hétről hétre bővül - jegyezte meg Wolf Ferenc. Hozzátette: a nagyobbik szerkezete reptetésére szervezik a különböző engedélyeket.

- Évtizedek óta operatőrködöm és fotózok, így nem lehet újdonság az, hogy e szerkezetek használatát szabályozzák - mondta Wolf Ferenc.

Azt is kiemelte, hogy nem csak a reptetésüket kell szabályozni, de vélhetően felelősségbiztosítást is kell kötni majd a drónok gazdáinak, hiszen egy több kilogrammos repülő szerkezet már komolyabb károkat is tud okozni akár tárgyakban, akár az emberben is (léteznek akár 25 kilogrammos drónok is, melyek csak súlyuknál fogva is nagyon veszélyesek).

Wolf Ferenc az egyik drónjával. A repülőszerkezetek elterjedése szükségessé teszi e terület állami szabályozását is Fotó: Szendi Péter

Wolf Ferenc szerint a drónokat már Magyarországon is sok helyen bevetik , a tűzoltóság, a rendőrség, a mezőgazdaság vagy akár a média mind több ilyen szerkezetet használ.

- A vadászoknak a vadkárt vagy a vad vonulását figyeljük, a gazdák a vadkár mellett az időjárás okozta károkat, a termésátlagot is megfigyeltetik a kamerákkal ellátott drónokkal, de például a növényvédelmi hatóságok is előszeretettel alkalmazzák a technika eme vívmányát - tette hozzá a szombathelyi szakember. Wolf Ferenc azonban hangsúlyozta: az elmúlt években a rendszeres használat ellenére sem volt gondja a drónok repüléséből.

- Egyrészt szakember lévén betartom a filmezés, a fotózás szabályait a drónnal is, másrészt elvárják az embertől a felelősségvállalást a levegőben is - mondta.

Wolf Ferenc egy érdekességre is felhívta a figyelmet: a megyeszékhely főterén éppen csütörtök délután avatják fel Szombathely makettjét, a mellette talált kódok alapján például megnézhető az interneten a város több, neves épülete, drónnal lefilmezve.

- Az ismeretterjesztés, a turizmus ugyancsak e repülő szerkezetek felhasználásának egy, nem is akármilyen szelete, mely ugyancsak igényli a szabályozást - jelentette ki Wolf Ferenc.

 

A manapság leginkább szórakozásra használt repülőszerkezetek gazdasági felhasználásához már nem csak fényképezni lehet a drónokkal. A mozgófilmhez szükséges kamerákon túl akár hőkamerákat vagy például éjjellátó kamerákat is fel lehet függeszteni, utóbbit például a határőrség is használhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!