Hírek

2014.04.08. 15:55

A kaszálógyümölcsösök világával ismerkedtek a gyerekek

Felsőszölnök - „Élet és munka a gyümölcsösben” címmel műhelymunkát szerveztek kedden általános iskolások számára. A gyerekek a kaszálógyümölcsösök világával ismerkedhettek meg.

Bajdó Bettina

A Szlovénia és Magyarország közötti együttműködési program által támogatott „Magas fák gyöngyei" című projekt célja a réti gyümölcsösök biológiai sokféleségének megőrzése és fenntartható fejlesztése, hozzájárulva a Muravidék és a Rábavidék gazdasági fejlődéséhez. Kedden kora délután a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft. Felsőszölnökön „Élet és munka a gyümölcsösben" címmel műhelymunkát szervezett általános iskolások számára. Kovács Andrea, a non-profit kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a rendezvény egy akadályverseny, melynek során a kaszálógyümölcsösök megóvására, megújítására szeretnék felhívni a figyelmet. A gyerekek ismereteket szerezhetnek a régi fajta almafák metszéséről, ültetéséről, valamint a vidékre jellemző fajtagazdagságról is. Ezt követően pedig különböző feladatokat oldhatnak meg az elsajátított ismeretek alapján.

A régi őshonos gyümölcsfajták megismerése volt a legfőbb cél a keddi játékos akadályversenyen. Fotó: Szendi Péter

– A teljes akadályverseny két nyelven zajlik, szlovénül és magyarul – folytatta az ügyvezető igazgató. – A műhelymunka szakmai irányításáért a Maribori Mezőgazdasági és Erdészeti Intézet munkatársai felelnek. A versenyen négy általános iskolai csapat vesz részt, két felsőszölnöki, egy apátistvánfalvai és egy kuzmai. Az első feladat során ismertetőt hallhatnak a diákok arról, hogyan kell a gyümölcsfákat metszeni, majd egy fán meg kell találniuk azt az ágat, melyet valami miatt le kell vágni. A következő feladat során fát kell ültetniük, majd megtudhatják, hogy mi a különbség az extenzív és az intenzív gyümölcsös között, s ezek élővilágát is megismerhetik. A negyedik feladatban pedig a memóriájukat használhatják, almapárokat kell megtalálniuk.

Kovács Andrea hangsúlyozta, a cél az volt, hogy a gyerekek játékos körülmények között információhoz jussanak, gyakorlatot szerezzenek. Szerették volna felkelteni az érdeklődésüket, hogy egy napon ők vagy az ő ösztönzésükre a szüleik is bekapcsolódjanak a vidék gyümölcstermesztésébe. A vidéken pedig nem vész kárba semmi, hiszen nemrég adták át az almafeldolgozót, ahol bárki 100 százalékos gyümölcslevet állíthat elő az almájából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!