Hírek

2017.07.18. 19:14

A kertekben, hétvégi házakban is figyelni kell a biztonságra

SZOMBATHELY A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a parkerdei lakókat, háztulajdonosokat látták el jó tanácsokkal, hogyan védekezhetnek a betörők, besurranók ellen.

Vadas Krisztina

Nyáron több időt töltünk hétvégi házainkban: értékeket, drágább eszközöket viszünk oda és hagyunk ott. Az évnek ebben az időszakában megnő a bűncselekmények száma a kiskertes és üdülőövezetekben - a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a parkerdei lakókat, tulajdonosokat látták el jótanácsokkal, hogyan védekezhetnek a betörők, besurranók ellen. Varga Sándor rendőr őrnagy, a bűnmegelőzési alosztály munkatársa elmondta: az akcióval az a céljuk, hogy felhívják az ingatlantulajdonosok figyelmét arra: ők felelnek az ingatlanuk védelméért. - Készítettünk egy szóróanyagot, ezt személyesen adtuk át azoknak, akik itt voltak, de hirdetőtáblákra is kitűztük - tette hozzá Varga Sándor.

Nyílászárók

Érdemes olyan bejárati ajtót beszereltetni, amely több ponton záródik. Az anyaga legyen masszív: fém vagy tömör fa. De nem elég a bejárati ajtóra koncentrálni, a hátsó ajtókat, a garázsajtókat és a pincefedeleket is rendesen be kell zárni. Az elöregedett ablakokat szintén érdemes korszerű, modern zárórendszerrel felszerelt nyílás-zárókra cserélni. A rendőrök ajánlják, hogy úgynevezett betörésgátló fóliát is ragasszunk az üvegekre. Emellett hiába van meleg, az ablakokat sose hagyjuk - még bukón sem - nyitva! A rend-őrség munkatársai felhívták a lakók figyelmét: a betörők leggyakrabban az ablakon át jutnak be a lakásba, ezért ajánlott a könnyen elérhető nyílászárókra rácsot szereltetni.

Ha van fészer, szerszámtároló a kertben, arra is érdemes biztonságos zárat tenni, mert a szerszámok, kerti kisgépek könnyen eladható árucikknek számítanak. Ugyancsak a biciklik, ezért azokat se hagyjuk szem előtt.

Értékek védelme

Ne tartsunk értékeket a hétvégi házban, főleg akkor ne, ha hosszabb ideig nem tartózkodunk ott. Ha mégis ott szeretnénk hagyni néhány dolgot, érdemes falba szerelt, számzáras széfben tárolni. Ide „dugjuk el" a készpénzt, az ékszereket és más kisebb, de nagy értékű dolgokat. Az anyagi lehetőségekhez mérten alkalmazzunk riasztót is. Ajánlott biztonságtechnikai szakember tanácsát is kikérni azzal kapcsolatban, hogy milyen védőberendezéseket érdemes beszereznünk.

Személyes védelem

Ápoljunk jó kapcsolatot a szomszédokkal, olyan környékbeliekkel, akik gyakrabban járnak a házunk felé. Kérjük meg őket, hogy ürítsék ki a postaládát, vagy ha bármi furcsaságot tapasztalnak, azonnal szóljanak. A polgárőrséggel is célszerű felvenni a kapcsolatot - ők gyakran járőröznek a kiskertes övezetekben, így jó, ha tudják, hogy hosszabb ideig nem járunk arra.

Ha megtörténik a baj

A rendőrök javasolják, hogy mindenki készítsen leltárt a hétvégi házában tárolt dolgokról. Ha betörnek, mindent hagyjunk érintetlenül, értesítsük a hatóságokat és adjuk át a listát a kiérkező rendőröknek. Ha a betörő használt valamilyen eszközt, azt semmiképpen se dobjuk ki, ne mossuk  le, mert azok abban is segíthetnek, hogy sikeres legyen a nyomozás.

Tapasztalatok

Egy parkerdei lakó, a 74 éves Tóth Ferenc elmondta: 35 éve vette meg a kertjét, hat éve életvitelszerűen lakik a Parkerdőben. - Eddig még sosem volt itt gond, biztonságos ez a környék. Különösebben nem védekezek a betörők ellen: lakatot teszek a kapura, van egy kutyám, és a szomszédokkal vigyázunk egymásra - mondta. Ugyanakkor hozzátette: a Sé felé kiépült részen azonban vannak gondok, onnan többször is hallott már betöréses esetekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!