Hírek

2014.10.21. 19:05

A kínai hallgatók legtöbbje vendéglátás-turizmus és gazdasági képzésre iratkozik be

Szombathely - Leginkább a magyar nyelvtan nehézségeivel küzd az egyetem nyelvi előkészítő képzésén résztvevő több tucat kínai hallgató, de az eltérő kultúrát is meg kell szokniuk.

Lisztmayer Zsófia

A Nyugat Magyarországi Egyetem a tavalyi évben indította el nyelvi előkészítő képzését kínai hallgatók számára. Jelenleg ez a második évfolyam Szombathelyen. Közvetítőnyelvként az angol nyelvet kérik a diákoktól, év végén pedig záróvizsgázniuk kell, amely szóbeli és írásbeli részből áll. Sikeres vizsga esetén a diákok jelentkezhetnek az egyetem szakjaira. – A kínai hallgatók legtöbbje vendéglátás-turizmusra és gazdasági területekre jelentkezett, de néhányan a földrajztudományok iránt is érdeklődtek – mondta el dr. Czetter Ibolya főiskolai tanár.

TianMe Ye, Zhang Shan, Yang Yekai Kínából érkeztek. Szeptember óta tanulnak Szombathelyen.

A legkülönbözőbb kínai tartományokból érkező diákok az egyetem új kollégiumában laknak. Az Erasmus egyetemi képzésével ellentétben ők önköltségen érkeztek Magyarországra, a cél pedig, hogy a lehető legjobban elsajátítsák a magyar nyelvet. A 18 éves diáklány, TianMi Ye idén szeptemberben érkezett Szombathelyre. Örül, hogy megtapasztalhatja a külföldi életet. – Korábban csak angolul tanultam, de a magyar nyelv nagyon sok mindenben különbözik tőle – sokkal nehezebb. Rengeteget tanulhatok ebből az útból, de nem tudom elképzelni, hogy később Magyarországon éljek. Mindenképpen szeretnék hazamenni.

Yang Yekai, Yu Jinjin és Fu Shiyang egyelőre idejük nagy részét a kollégiumban töltik, mert teljesen ismeretlen számukra a város. Fotók: Zergi Borbála

A szintén 18 éves Yang Yekai a várossal kapcsolatban elmondta, hogy számára kicsit unalmas az ittlét, főleg a kínai zsongás után. – A tanuláson kívül egyelőre nem tudunk túl sok mindent csinálni, így kicsit egyhangúak a napok. Furcsa, hogy a városban nem látunk sok embert, nem olyan nagy a mozgás. Reméljük, ha már jobban tudunk magyarul, akkor könnyebben feltaláljuk magunkat.

Dr. Czetter Ibolya hozzátette, hogy mivel a kínai fiatalok egy teljesen más kultúrából érkeztek, az itt tartózkodás első néhány hónapja igazi kulturális sokkot okozhat számukra. Éppen ezért sokféle programot igyekeznek szervezni a hallgatóknak: színházi előadásra viszik őket, a várossal ismerkednek, a környéken kirándulnak és beilleszkednek a városi közösségi életbe. – Szeptember végén 20 új hallgató is érkezett. Hét kollégám foglalkozik velük és egy külön termet is berendeztünk a kínai diákok képzésére. Reméljük, hogy az előkészítő továbbra is népszerű lesz és gyarapodni fog a külföldi diákok száma.

Mihray Űmer földrajztanár szakos ujgur leányzó két éve érkezett Kínából Szombathelyre, az itt töltött idő alatt pedig már jól elsajátította a magyar nyelvet. Jelenleg mesterszakon tanul, de elmondta, hogy még néhány évet mindenképpen szeretne Magyarországon tölteni. – A magyar emberek nagyon kedvesek és udvariasak, szeretek itt élni. Az itt eltöltött idő alatt sok barátot szereztem és még több tapasztalatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!