Hírek

2016.12.26. 18:20

Sűrű évet zárt a képviselő-testület - Szóba került a helyi védelem, a költségvetés

Körmend - Mozgalmas évet tudhat maga mögött az önkormányzat. Idei utolsó testületi ülésükön is fontos ügyekben kellett dönteniük.

Kozma Gábor

A hagyományoknak megfelelően Bebes István polgármester számolt be a korábbi időszak történéseiről, kiemelve a kórházfelújítást. Mint mondta, folyamatosan töltik fel az intézményt, hogy mielőbb elérhesse a teljes működőképességét. Kijelentette, ezzel a beruházással a város megkérdőjelezhetetlen regionális tényezővé vált. Szólt a menekülteket befogadó táborról is. Annak kapcsán, hogy különféle vélemények fogalmazódtak meg az utóbbi időben, a polgármester kiemelte: nem helyi, hanem uniós ügyről van szó. Ami az önkormányzatra tartozik, vagyis a közbiztonság, az itt élők érdekeinek védelme - az jól működik, s ezt a városlakók elismerik és méltányolják.

Czvitkovics Gyula képviselő és Bebes István a testületi ülésen Fotó: Jámbori Tamás

- A politikai vitákat ez ügyben is a városkapun kívülre kell helyezni - emelte ki a városvezető. Akit egy helyi épület védelmének feloldása ügyében is kérdeztek. A Táncsics úti épület tulajdonosai kérelmet nyújtottak be az önkormányzathoz az ingatlan védettségnek megszüntetésére. Ebben az ügyben Rápli Pál önkormányzati főépítész szakvéleménye is előkerült, amelyből kiderült: támogatja a védelem feloldását. Ezt vitatta az egyik képviselő, mondván: az utóbbi időben több olyan régi körmendi épület is elveszítette helyi védettségét, amely a város arculatához tartozott. Bebes István válaszában kifejtette: a főépítész nagy alapossággal, a vonatkozó jogszabályokat betartva járt el. - Tény, hogy hasonló ügyekben néha vékony jégen kell haladni, de meg kell bíznunk a szakemberekben - mondta.

A továbbiakban a képviselők technikai kiigazítást végeztek a költségvetésen, majd ezt követően került sor a legfajsúlyosabb napirendi pontra, a helyi iskolák működtetési jogának átadására. Bebes István elmondta, hogy egy korábbi kormánydöntésről van szó, miszerint a köznevelési intézmények működtetése 2017. január 1-jétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) kerül. A szervezet eddig csak fenntartói jogokat látott el, ezentúl viszont működtetőjévé is válik az oktatási intézményeknek. Körmenden mindez négy iskolát, ezen belül is három általánost és egy középiskolát érint. - Az elmúlt időszakban többször is egyeztettünk a Klikkel a szerződés okán. Elmondhatom, hogy a városi sportcsarnok és az uszoda nem kerül a Klik vagyonkezelésébe, ez továbbra is önkormányzati marad. A működtetésben részt vevő személyek is a Klik alkalmazásába kerülnek, már amennyiben vállalják a Kliknél a további foglalkoztatásukat - jelentette ki a polgármester, mondván: viták után előremutató megoldás született. Ezt emelte ki a jelenlévő Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója is. Aki fontosnak tartotta leszögezni, hogy a vagyon önkormányzati tulajdonban marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!