Hírek

2017.07.15. 09:51

A kölcsönös tisztelet jegyében

OLASZFA - Nagy sürgés-forgásra érkeztem. Három kondérban főtt az étel, autentikus roma együttesek és a helyi Mama Kórus készülődtek a fellépésre. Második alkalommal rendezték meg a roma kultúra napját a településen.

Pogács Mónika

A nemzetiségi önkormányzat programját a helyi önkormányzattal összefogásban szervezte meg. Ezt többször hangsúlyozták a rendezvény alatt. De kimondatlanul is látszott az összhang: A szervezésre, a közreműködő művészeti csoportok sokszínűségére, a főzésre, a közönség összetételére egyaránt jellemző volt a kisebbségi és többségi helyi társadalom együttműködése. A rendezvény jó hangulatának ez volt az alapja. Látszott, ez nem egyszeri eset. Olaszfán a roma integráció mintaértékű.

Érkezésemkor gyors recepteket kértem a főzőasszonyoktól. Szomi Józsefné és Beke Ferencné babgulyást készítettek.

- A füstölt és nyers csülköt feldarabolva már jó elején feltettük, majd hozzá a sertéscombot. Hagyma és változatos, most termő zöldségek kerültek bele. A végén fejtett babot tettünk a levesbe és kézi csipetkét készítettünk - árulta el a közös babgulyásuk néhány titkát Beke Ferencné, akit mindenki Őrikének szólít a faluban.

Varga Emese szabolcsi töltött káposztát főzött.

Kalányos Györgyné, Erzsike csülkös pacalt, tipikus roma ételt készített.

- 10 kiló tisztított pacalt vettünk. Két füstölt és egy nyers csülökkel együtt puhára főztük, majd pörköltalapra raktuk. Csípős is került bele, mert az igazi pacal erős. A legfontosabb fűszere a fokhagyma, de kömény, bors, só, pirospaprika szintén az ízesítők közé tartozik. A pacal másik titka az alapos főzés - szólt a tapasztalt pacalfőző háziasszony tanácsa.

Ő épp tudta, mikor van az a pillanat, amikor kész az étel. Ha nincs jól megfőve, gumis jellegű marad, ha túlfőtt, akkor esztétikailag hagy kívánnivalót maga után. Az ideális pacal, amilyet ő is készített: puha, finomra főtt, krumplival tálalva gasztroélmény.

Erzsike arra is figyelt, a nehéz étel mellé reformzserbót készítsen.

- Vajjal készült és nem zsírral. A tésztájába nem sütőpor és nem szódabikarbóna került, hanem élesztő. Nagyon finom, tessék megkóstolni - invitált kedvesen Erzsike.

Farkas Jánosné, aki 2014 óta elnöke az olaszfai roma nemzetiségi önkormányzatnak, a tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva határozta el, hogy idén is lesz roma kulturális nap a faluban.

- Szeretnék a falu érdekéért minél többet tenni. A rászorulóknak, a gyermekeknek segíteni. Fontos, hogy a gyermekeket támogassuk. Pályázni szeretnék idén is ennek érdekében. Nekem is öt gyermekem van. Úgy gondolom, ha az enyém megkap valamit, a többi is kapja meg. Célom, hogy segítsünk egymáson a falu érdekében, a gyermekekért, a szegénység felszámolásáért, a faluközösségért - foglalta össze céljait Farkas Jánosné elnök.

Az együttműködés látványos jelképeként csaknem harminc lufit engedtek fel közösen a települési önkormányzat, a helyi, valamint az országos roma önkormányzatok képviselői és generációktól függetlenül olaszfai kicsik és nagyok.

- A kulturális nap megszervezésével most már kimondható, hogy sikerült hagyományt teremteni a faluban - mondta Landor Gyula, Olaszfa polgármestere, aki hozzátette: Az együtt átélt élmény érzelmi többletet ad a közösség tagjainak. Egymás tisztelete a kulcs, amely kapukat nyithat a másik felé.

Az összefogás erejét és közösségépítő hatását méltatta Vajda László, az Országos Roma Önkormányzat tanácsnoka is.

A rendezvényen Jóó Mónika gasztronómus tartott előadást, Ferkovics József roma művész festményeiből pedig alkalmi kiállítás nyílt. A színpadon a Beás Trió, a Kopár Band, a Salsa Prima táncegyüttes, a Mama Kórus, valamint Horváth Béla prímás és zenekara adott kulturális műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!