Hírek

2017.06.11. 17:25

A középkort idézték egy napra Csempeszkopácson

CSEMPESZKOPÁCS - Középkori hangulatot idéztek a játékos harcok és a vásári komédia, közben helyben sült finomságok illatoztak, és helyben készültek a kézműves termékek. Ez volt a 17. középkori vásárnap.

Bakos Ágnes

Volt fajáték, lovaglás, íjászat, kézműves termékek és hagyományos ízek is. Vásárnap lett a vasárnap az Árpád-kori Szent Mihály templom tövében. Volt komédia és rengeteg játék.Az ilyen programok alkalmat adnak, hogy elgondolkodjunk őseinkről, hagyományokról - fogalmazta meg vásárnyitáskor Krenner Róbert polgármester.

A hagyományokat kézműves munkák sokasága és maga a (had)történelem idézte a vásárnapon. Aki akart, tényleg időutazásba csöppenhetett: a gyerekek fakockákkal játszottak, a felnőtteket vásári komédia szórakoztatta, mindenki lovagolhatott és kipróbálhatta például az íjászatot. Így telt a középkori vásárnap Csempeszkopácson, immár tizenhetedik alkalommal.

- Hangulatosabb a vásár, mint a többi, mindenki érdeklődőbb, barátságosabb - fogalmazta meg Kovács Zita, aki gyöngyfűzött ékszereket hozott a vásári forgatagba. Ahogy a szervezők ígérték: helyben is készült termék. Az egyik árnyékos (szerencsés) standnál a zalaegerszegi Tamás István kosarat font egy egzotikus alapanyagból.

- A peddignád trópusi vízi növény. Csuklónyi vastag, 100-120 méteres lehet. Könnyű vele dolgozni, rövid ideig kell áztatni. Nem tudom, miért hívják nádnak, mert a nád az cső, ez meg szivacsos állagú pálmaféleség Indonéziából - mutatta be az alapanyagot. Ötletes tálcák, italos üveg borításai kerültek ki a keze alól. Volt nála is érdeklődő szép számmal.

A fekete sereg adta a példát: középkori harcban állt Németh Lehel és Gadányi Péter a csempeszkopácsi forgatagban
Fotó: Szokol Gábor

Kicsit arrébb faragványok vártak vásárlóra: kanalak, tányérok, tálak. Voltak kicsit arrébb lekvárok, szörpök, bőr karkötők, és valószínűleg nincs olyan vesszőkosárforma a világon, amit ne kínáltak volna az Árpád-kori Szent Mihály templom tövében.

Közben több mint százan hűsöltek a színpad előtt, majd alig győztek tapsolni a Csempeszkopácsi Színjátszók vásári komédiájának. Játékok is voltak bőven: a legkisebbek kosárban hintázhattak vagy körhintázhattak, fahalakat horgászhattak, lovagolhattak is. A nagyobbak is elfelejthették a mobiltelefont, számítógépet: a játékoknál a fantáziájukra volt szükség. Sodics Ádám például egy fakocka-építmény közepén állt.

Kovács Zita szerint barátságos, hangulatos a vásár, saját készítésű ékszereit hozta
Fotó: Szokol Gábor

Egyszerű fahasábokból állította össze a "várát", elmondta, hogy tavaly a barátaival épített ugyanitt, most a tavalyinál is nagyobb falakat készített. "Harcok" is idézték a középkort: a fekete seregnél sokan "önkénteskedtek". Illatozott a kürtős kalács és a kenyérlángos az egész vásárban.

- Ilyenkor elgondolkozunk őseinkről, hagyományokról, hazaszeretetről, magyarságról - fogalmazta meg még a vásárnap megnyitásán Krenner Róbert polgármester. Mint mondta, ritkán hallhatjuk ezeket a fogalmakat a hétköznapokon, az ilyen ünnepek kellenek, hogy felfrissítsük a tartalmukat. A polgármester szerint példát kell venni elődeinkről, és legyünk büszkék a vásárnapon hallott és látott hagyományokra.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!