Hírek

2015.06.01. 16:15

A magyarok lakta burgenlandi falvakban is erősödött a magyarellenes párt

Az egész tartományra érvényes tendencia mutatkozott a vasárnapi választásokon a magyarok lakta településeken is – összegezte a volksgruppen.orf.at.

Bakos Ágnes

Tartományi szinten hat százalékot erősödött és a voksok 15 százalékát szerezte meg a határlezárással is kampányoló FPÖ.

Van olyan magyarok lakta település, ahol 6,85 százalékkal szerzett több voksot a szélsőjobb, mint öt éve: Alsóőrön 13,92 százalékot ért el. Mintegy három százalékos erősödéssel Felsőőrön a legjelentősebb a magyarellenes politikai erő: 19,54 százalékos. Őriszigeten 3,94 százalékot erősödött az FPÖ, a szavazatok 15,5 százalékát tudta megszerezni. Felsőpulyán szintén három százalék feletti erősödéssel 11,87 százalékos a szélsőjobb tábora.

A 16. században épült Szent László templom az Őrvidéki (Burgenland) Őriszigeten (Siget in der Wart) MTI Fotó: Kovács Tamás

Mindenütt, a magyarok lakta falvakban is a nagy pártoktól vettek el szavazatokat a „kicsik", a szélsőjobboldal is. A Szociáldemokrata párt (SPÖ) több mint hatszázaléknyi, a Néppárt (ÖVP) 5,53 százaléknyi voksot veszített a 2010-es választáshoz képest.

Ami a részvételi arányt illeti, Őrisziget volt a legaktívabb a magyarlakta települések közül: a választásra jogosultak 86,59 százaléka elment szavazni. Alsóőrön 78,52 százalékos volt a részvétel, Felsőőrön és Felsőpulyán 70 százalékos. A teljes tartományt nézve 76 százaléka szavazott a voksolásra jogosultaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!