Hírek

2015.05.05. 08:32

A matek a legnagyobb mumus - A szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban jártunk

Előző nap már senki nem tanul. Számológépet lehet használni, de csak olyat, ami nem alkalmas szöveges üzenet tárolására. Percekkel a feladatlapok kibontása előtt diákokkal beszélgettünk.

Budai Dávid

Új nap virradt a 80 ezer érettségizőre országszerte, ma a matekkal folytatódik a végzős diákok megpróbáltatása. Én annak idején úgy voltam vele, hogy jöjjön, aminek jönnie kell, hulljon le fejemre a bárd. A most megkérdezett diákok ennél azért tudatosabbak. Pathy Enikővel, a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium lépcsőjén futottunk össze negyedórával a feladatlaposztás előtt, így sok kérdésre nem volt idő, de azt azért megtudtuk, hogy nem izgul és a tegnap délután pihenéssel, nem pedig tanulással telt, mivel annak a matek esetében semmi értelme nem lenne – ezt egyébként később többen is megerősítették.

Az iskola igazgatója, Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna elmondta, jól viselték a tegnapi napot a diákok, a szövegértést ugyan kicsit nehezebbnek találták, mint amire számítottak, és valakinek az idő is kevésnek bizonyult, de a szövegalkotás már egyáltalán nem okozott gondot. Szerinte a reál érdeklődésűek a magyartól félnek jobban, de általában a matek a nagyobb mumus.

Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy a gyakran túlmisztifikált érettségi premierje már tegnap megvolt, így az osztályokban, ahová bekukkantottunk, meglepően felszabadult volt a hangulat, annak ellenére, hogy a folyosón már megállíthatatlanul közeledtek a feladatlapok. Az érettségizők akárcsak tegnap, most is telefonjaik nélkül ültek a padokban. Bartha Gábor tanár elmondta, a jogszabály külön kitér a mobiltelefonokra, amelyek csak kikapcsolt állapotban lehetnek a teremben. Matek lévén megengedett néhány segédeszköz is: a függvénytáblázat, a körző, a vonalzó és természetesen a számológép. Ez utóbbi viszont csak olyan lehet, amely szöveges információ tárolására nem alkalmas, ezt a felügyelő tanárok le is ellenőrizték.

A laza hangulat ellenére látszott, volt, aki izgult, de Nagy Júlia nem tartozott közéjük, mint elmondta, úgy veszi, mintha egy sima dolgozatot írna, az izgulással csak rontana az esélyein. Szerinte azok fújják fel az érettségit, akiknek számít, mert 400 pontot azért valóban nem könnyű összegyűjteni. Neki a matekra nem lesz szüksége, mert germanisztikára szeretne menni, de ennek ellenére legalább négyest szeretne kapni. Megtudom, ha az első rész hibátlan, akkor már megvan a kettes. A dolgozat második részében három nagy feladat van, ebből kettőt kell megoldani, és igazán itt lehet gyűjtögetni a pontokat. A pontgyűjtésre pedig van esély, hiszen az utóbbi időben kifejezetten az érettségire készültek. Ezt mondta Antal Júlia is, aki viszont meglehetősen izgult, mert mint elmondta, ötöst szeretne, ehhez pedig 80 százalék fölött kell teljesítenie. Rövidesen végeznek a diákok a feladatlapokkal, és mi akkor is ott leszünk, hogy megtudjuk, milyen volt az idei matekérettségi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!