Hírek

2016.06.24. 14:29

A meglepődés mindenki arcáról leolvasható – Londonban élő magyarok a brit népszavazás eredményéről

A Londonban élő fiatal értelmiségiek egyetértettek abban, hogy ha az unió nem is tökéletes, de szükséges. Angliában dolgozó magyarokat kérdeztünk a Brexitről.

Budai Dávid

Miután Nagy-Britanniában a csütörtöki népszavazáson a szavazók 52 százaléka arra voksolt, hogy jobb az Egyesült Királyságnak az unión kívül, David Cameron brit miniszterelnök lemondott, Angela Merkel német kancellár válságstábot hívott össze, a font pedig három évtizedes mélypontra zuhant. Sokan már most a külföldi munkavállalók sanyarú sorsát, sőt egyenesen az unió szétesését vélik fölfedezni a britek döntésében. Kíváncsiak voltunk, hogy az események gyújtópontjában élő magyar honfitársaink mindezt hogyan élik meg.

Fotó: A szerző

– A londoni közösség, függetlenül attól, hogy azok angolok vagy külföldiek nagyon meglepődtek az eredményen. Vártuk, hogy magas lesz a szavazók száma. A média és a politikusok ijesztgetése a migránshelyzetről és a terrorizmusról megtette a hatását – fogalmazott Keszi Dávid, aki több mint tíz éve él az angol fővárosban. Elmondta, tud olyan angolról, aki kifejezetten a terroristák miatti félelméből szavazta meg a Brexitet. Úgy tudja, az uniótól való elszakadást leginkább a vidéken élő idősebb korosztály szorgalmazta, akik ettől a döntéstől reméltek szebb jövőt. A Londonban élő fiatal értelmiségiek egyetértettek abban, hogy ha az unió nem is tökéletes, de szükséges a gazdaság számára. Úgy gondolják, buta döntést hoztak, és a meglepődés mindenki arcáról leolvasható. Ezekben a percekben is petíciót íratnak alá, hogy megismételhessék a népszavazást. - Nálunk a boltban, ahol dolgozom az angolok aránya talán tíz százalék, a többség nem elég, hogy nem európai, de más-más kontinensről érkezett. Nem véletlenül, itt alakult ki a világ egyik gazdasági központja, és ez nem feltétlenül az angol munkavállalók érdeme csak. Bennem nincsen igazán félelem. Nem vagyok túl boldog, ahogyan senki sem, de kitoloncolásról itt még szó sincs – tette hozzá.

– Jelenleg olyan érzésem van, mint télen, amikor egy befagyott tónál próbálkozom korcsolyával a jégre menni. Senki sem tudja, pontosan mi fog történni – ezt már Lisztmayer Zsófia, lapunk egykori munkatársa mondta, aki jelenleg szintén Londonban él. – A hétköznapokra talán még jó ideig nem lesz hatással a Brexit, de mindenki idegesebb az átlagnál. Leginkább természetesen a külföldi munkavállalók, családjaik, valamint a brit fiatalok, akik szintén az unióban maradásért küzdöttek. Mindenki a Brexitről beszél most, és latolgatják, hogy vajon hosszú távon jó vagy rossz döntés volt-e. Az viszont biztos, hogy ha a font gyengülése kitart, akkor pénzügyileg is megérzi mindenki a hatását. Azon egyelőre senki sem pánikol, hogy haza kell-e esetleg jönni. Aki biztos munkahellyel rendelkezik, annak valószínűleg nem kell majd elhagynia Angliát, aki nem, annak is van ideje bőven, míg érdemi változás lesz a kérdésben. Persze Zsófia is meglepődött az eredményen, bár mint kiderült, voltak előjelek. – A helyi és a nemzetközi sajtóban, vagy akár a BBC-ben közölt riportok, beszámolók alapján érezni lehetett, nagyon sokan szavaznak majd a kilépésre. Jó pár brit születésűvel dolgoztam már együtt, és sok angol ismerősöm/barátom lett, de sosem éreztem azt, hogy kívülálló lennék. Sosem tapasztaltam hátrányos megkülönböztetést azért, mert külföldiként ott élek és dolgozom. Londonban, ami egy rendkívül multikulti hely, természetesen nyitottabbak az emberek, és meg is szokták a külföldiek (bőrszíntől függetlenül) jelenlétét. A vidék azonban teljesen más, hiszen ott jóval magasabb a brit születésűek aránya. Konzervatívabbak, és jobban áthatja őket egyebek között a terrorizmustól való félelem is. És még egy érdekesség: azok sem feltétlenül boldogok, akik a kilépésre szavaztak. Nem olyan magabiztosak, mindenkiben benne van a félsz, hogy rosszul döntöttek és hosszú távon rosszabbul járnak az unión kívül.

A szavazók aránya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!