Hírek

2017.08.09. 18:20

A munkaerőhiány diktálja a lakásépítések tempóját

SZOMBATHELY - Egyre több a lakás, és csak a munkaerőhiány az oka, hogy nem épül több. Havi 300 ezerért már hazajönnének azok, akik most külföldön vállalnak munkát.

Budai Dávid

Csaknem másfélszer annyi új lakás épült az idei év első felében, mint tavaly ilyenkor – a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása alapján. Érdekesség, hogy az adatokat egyértelműen a vidéki építkezések húzzák fel, míg ugyanis az épített lakások száma Budapesten nem változott, a városokban több mint másfélszeresére, a községekben majdnem kétszeresére nőtt. Ráadásul ezúttal nem a befektetők, hanem főleg a magánszemélyek vágtak bele az építkezésbe. A kiadott építési engedélyek száma is negyven százalékkal több, mint tavaly, megoszlásukból pedig arra lehet következtetni, hogy a jövőben várhatóan Budapesten és a kisvárosokban épül majd sok lakás.

Balogh László ingatlanértékesítési szakember az adatokat értékelve azt mondta, szerinte folytatódhat a növekedés a lakásépítési piacon. A jelenleg folyamatban lévő 384 társasházfejlesztés mellett további 194 társasházprojekt van előkészítés alatt. Az azonban még kérdés, hogy a tervezett társasházak valóban megépülnek-e, ez ugyanis nagyban függ az építőipar kapacitásaitól és az ágazatban kialakult munkaerőhiánytól - fogalmazott a szakember. Tavaly 10 ezer új lakást adtak át, ez a szám 1-2 éven belül a duplájára emelkedhet az optimista forgatókönyv szerint. A szakember utalt arra is, hogy a kiugróan jó lakásépítési adatokban szerepet játszik az is, hogy a vevők, az eladók és a fejlesztők egyaránt sietnek, igyekeznek kihasználni a kedvezményes, ötszázalékos lakásépítési áfa nyújtotta lehetőségeket. Ez a kedvezményes áfakulcs a jelenlegi szabályozás szerint csak 2019 végéig lesz érvényben. Jól látszik ez abból is, hogy a fejlesztők csak 2019 végéig terveznek, 2020-as átadású társasházi lakásokat még nem nagyon találni a kínálatban - mondta Balogh László.

A nyugati határszélen az országos átlaghoz képest kevésbé lódult meg a lakásépítés, ám ennek a legkevésbé sem a kereslet hiánya az oka, és ráadásul nem is mindenki igazodik a statisztikához, legalábbis ez derül ki abból, amit Pusker Zsolt, egy Szombathelyen és Sopronban 16 éve ingatlanberuházással foglalkozó cég értékesítője az elmúlt időszakban tapasztalt.

Pusker Zsolt szerint a kormány nem fogja megszüntetni az ötszázalékos áfát, hiszen az nagyon nagy csapást mérne az építőiparra Fotó: Nagy Jácint


- Miután cégünk 2005 óta pontos statisztikát vezet az épített lakások számáról, pontosan tudjuk az idei év adatait is, amelyek 2016-hoz képest 115 százalékos bővülést mutatnak. Másképpen fogalmazva: az idei év első hat hónapjában több lakást építettünk, mint tavaly egész évben összesen. Másfél évre előre le van kötve az összes kapacitásunk, ilyen még nem volt - tette hozzá a vállalkozó, akitől azt is megtudtuk, kizárólag az az egyetlen oka, hogy nem építenek több lakást, hogy egyszerűen nincs, aki megépítse, pedig kereslet bőven lenne rá. A cég profilja a kisméretű, 30-60 négyzetméteres lakások építése, éppen ezért családokkal jóformán nem is állnak kapcsolatban. Tőlük kizárólag befektetők vagy fiatalok vásárolnak ingatlant.

Jelenleg nagyon kevesen vannak olyanok, mint Poki Attila, (képünkön), akik az építőiparban vállalnak munkát Fotó: Nagy Jácint

- Ha lennének a vevőink között hitelfelvevő családok is, akkor a mostani lakásépítési számnak elméletben a duplájáról beszélhetnénk, azért elméletben, mert a már említett munkaerőhiány a szűk keresztmetszet - fogalmazott a vállalkozó. Pusker Zsolt szerint nettó 300 ezer forintos bérért már hazajönnének a külföldön dolgozó építőipari munkavállalók. A vállalkozó szerint ezt a bért előbb-utóbb meg is tudják nekik adni, de ez természetesen azt jelenti, hogy a lakások tovább drágulnak a jövőben. Jelenleg Szombathelyen 350-370 ezer forint egy négyzetméter, de ha a lakások iránti kereslet továbbra sem lankad, ez simán feljebb kúszik, hiszen ez a piac természete, így árcsökkenésre egyelőre nem kell számítani. Az, hogy van igény az új építésű lakásokra, jól látszik abból is, hogy az Óperint utcában épülő társasház 30 lakásából 27-et már eladtak, pedig a lakások mindössze húszszázalékos készültségben állnak. Azok a vevők tehát, akik most érdeklődnek lakás iránt, vagy kénytelenek beérni a maradékkal, vagy várniuk kell egy évet.

A szakember szerint a kormány nem fogja megszüntetni az ötszázalékos áfát, hiszen az nagyon nagy csapást mérne az építőiparra, ami most láthatóan szépen magára talált. - Egyelőre sajnos azonban nem tudni semmit, ami azért baj, mert az építőipar nagyon sérülékeny. Ha tudhatnánk biztosan, hogy az áfa nem emelkedik 2019 januárjától, mernénk tervezni, így azonban mindenki óvatos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!