Hírek

2017.04.21. 19:10

A Napba is belenézhettek a bátrak az egyetemen

A fizika mindenkié címmel népszerűsítették a fizikát pénteken az ELTE Savaria Egyetemi Központjában. Több százan vettek részt a kísérletekben, folyamatos volt a telt ház.

Ölbei Lívia

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervarórium és a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület közösen csatlakozott - most először - az Eötvös Loránd Fizikai Társulat országosan meghirdetett programjához.

Komolyan veszik, hogy "a fizika mindenkié".

Az alapvető cél a fizika iránti érdeklődés fölkeltése, valamint annak tudatosítása, hogy a fizika törvényszerűségei meghatározzák minden mozdulatunkat, mindennapi életünket.

A kezdeményezés célt ért Szombathelyen: Molnár László, az ELTE SEK fizika intézeti tanszékének munkatársa - akinek bőven van tapasztalata a hasonló programok szervezésében - azt mondja, az érdeklődő közönség alaposan megdolgoztatta a házigazdákat.

Folyamatos volt a telt ház, több százan indultak felfedezésre a fizika és a csillagászat izgalmas világában, korra és nemre való tekintet nélkül.

Jöttek "civilek" szép számmal, de a legnépesebb vendégsereg a diákság köréből érkezett: hét általános iskolából látogattak el csoportok, osztályok a fizika napjára az ELTE SEK C épületébe - a tágas aulába. Végig működött az épület tetején a kis csillagvizsgáló is: a Napba is belenézhettek a bátrak.

Este a Szent Imre herceg utcai csillagvizsgálóba várták az érdeklődőket. A nap kínálatát úgy állították össze, hogy mindenki megtalálja a kedvére való - bátran kipróbálható - kísérletet, eszközt, terepet, kiállítást: a mechanika, a hőtan, az elektromosság vagy a csillagászat területéről.

Ha "A fizika mindenkié"-programot nagyszabású kísérletnek tekintjük, kimondhatjuk, hogy a próbálkozás sikert hozott.

Fotó: Nagy Jácint

A kísérleti eredmények magabiztosan igazolják, hogy a fizika tényleg mindenkié.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!