Hírek

2016.12.04. 08:37

A buli folytatásért kiált - A Nagy Tri-show Bál újra összehozta őket

Szombathely – Bepótolták a kimaradt negyedszázadot és áttáncolták a tegnap éjszakát az Agora – Művelődési és Sportházban az egykori középiskolás lányok és fiúk, ma jobbára negyvenes hölgyek és urak.

Tóth Kata

DJ Neczpál zenés időutazása előtt volt idejük bemelegedni, kicsit nosztalgiázni. Régi Tri-show-k – iskolák közötti játékos vetélkedők –, öltözői jelenetek, eredményhirdetések elevenedtek meg fotókon, filmen.

A Pa-dö-dő – közkívánatra – csak a húsz évvel ezelőtti számait játszotta.

Este tízre megtelt a parkett, és a tombolasorsolásig ki sem ürült. Aki még bírta szusszal, utána is bulizhatott. A szervezők nem zárják ki, hogy jövőre lesz folytatás.

Igény lenne rá.

Mert hogy él egy átlagos negyvenes? Reggel dupla kávé kelti életre, tízórait csomagol, parkolóhelyre vadászik az iskola – a későn gondolkodók az óvoda – körül, teljesít a munkahelyén, rohan a gyerekért, este a tévé altatja. Koffeines hajszeszt használ és krónikus időhiánya van. Hiányoznak neki a barátai, de megmagyarázza, miért nem találkozik velük: nincs ideje.

Nos, a negyvenesek (meg azok a harmincasok és ötvenesek is, akik ott voltak) szombaton este a sportházban tartott Nagy Tri-show Bálon megmutatták, tudnak még egymásnak örülni és önfeledten szórakozni. Iskolatársak borultak egymás nyakába, akik 25 éve nem látták egymást. Sokszor elhangzott a kérdés: te vagy az? Alig ismertelek meg. Szégyenlős pillantást vetettek egymásra az egykori tinik, aki felismerték a másikban az első lassú-partnerüket. A könnyeit se szégyellte senki. Mintha egy monstre városi évfolyam-találkozóba csöppentünk volna. Hogy honnan jött a Tri-show bál ötlete, arról Ágics Editet, az egyik főszervezőt faggattuk. – Szerettünk volna feleleveníteni egy régi középiskolás élményt, a '80-as évek vetélkedőjét, amit mindig a sportházban tartottak. Tudtuk, hogy azt nem várhatjuk az akkori társaságtól, hogy összeálljanak, és közös műsorral szórakoztassák a társaikat. Annak is örülünk, hogy ilyen sokan eljöttek a hívó szóra, egy kis múltidézésre. Körülnézek, és itt látok mindenkit, aki így vagy úgy, de nyomott hagyott a színes középiskolai életünkön.

És tényleg: itt van Steve (Nagy István) és Tasi (Tasnádi Róbert), akik 89 és 93 között a Kanizsai csapatát erősítették. Utóbbi többször beöltözött – mesélik – volt Reagan elnök és élethűen maszkírozta magát Leninné is. 91-ben már nem állt a városban a Lenin-szobor, csak a talapzata, Tasit felrakta a csapata az emelvényre. Az utolsó Tri-show-n, amin szerepeltek, elveszett a Reagan-maszkja, a barátok dobtak össze pénzt és vettek nemrég a szülinapjára egy maszkot.

....

Nem sokkal a kapunyitás után érkezik Dancs Jánosné Márta, aki évtizedekig a tri-show-k motorja volt, majdnem  harminc évig a sportház népművelője. – Ezeken a vetélkedőkön kulturáltan, biztonságos körülmények között ismerkedhetett, lehetett együtt a középiskolás korosztály. Ehhez a formát is meg kellett találni. A 70-es években az Ötórai teákkal kezdtünk, később a Kvízpartin már vetélkedtek a gyerekek, majd jött a Diszkotéka, végül a 90-es évek közepéig a Tri-show-k. Minden évben minden középiskola megmérette magát, telt házzal. Dolgoztam együtt Déri Jánossal, Márton Csabával, Geszti Péterrel és Fazekas Gáborral – emlékezik Márta.

Fazekas Gábor – ahogy mindenki ismeri, Fazék – most is az este házigazdája, ő nyitja meg a bált, Mikulásként vonul be két krampusszal, és felteszi a kérdést: Kedves gyermekeim, hogy viselkedtetek az elmúlt húsz-harminc évben, mióta nem találkoztunk? És a gyerekek – mára felnőtt nők és férfiak – persze, hogy jól viselkedtek, ajándékba a tri-show bált kapták.

Fazekas Gábor egymás után hívja a színpadra a mostani és a régi szervezőket. Képeket, rövid filmeket mutat a tri-show-król, öltözői jeleneteket és az eredményhirdetések perceit. Hajmeresztő bmx-bemutató és a Galaxy Akrobatikus Táncsoport szórakoztatják az ekkorra már a széksorokat megtöltő közönséget. Kelemen Zoltán színművész, egykori oszlopos tris-show szereplő videóüzenetet küld, ezt is levetítik. Hamarosan a Pa-dö-dővel kiabálja mindenki, akinek tombolt a jókedve, hogy két hete másé már a Szabó János. És azt is: Te vagy a legjobb dolog a héten, no meg a szombat délután.

– Ez a korosztály már este tízre bemelegszik, nem vár a bulival éjjel egyig, mint a fiatalok – hangzik a tömegből. A parketten mintha mindenki egyszerre kezdene el nosztalgiázni: – Emlékeztek, mind Thomas Andersbe vagy Dieter Bohlenbe voltunk szerelmesek a Modern Talkingból? és „Ott van az a fiú, akivel összevont csoportba jártam oroszból".  A női mosdóban egymást kérdezték a lányok: Jól nézek ki? Úgy, mint akkor? A férfiak a büfét látogatják sűrűn, de táncolni visszajönnek.

Neczpál György, a hangulatfelelős dj elárulja, előzetesen úgy ötvenen kértek számot, ő pedig készült, rajta nem múlik a hangulat. A Europe Végső visszaszámlálásával indít, Zoltán Erika, a Depeche Mode, a Modern Talking, a Dirty Dancing slágerei a parketten tartanak mindenkit.

Dj Neczpál fergetes partit csinál, a közönség vevő rá és hajnali háromig mulat. A buli folytatásért kiált...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!