Hírek

2015.11.27. 17:13

A nagy vasi csokimikulásteszt

Hamarosan újra útra kél a Télapó, hogy megtöltse a gyermekek cipőit csokimikulásokkal. Tesztünkből azonban kiderül, érdemes odafigyelni arra, mit teszünk a bakancsba.

Vadas Krisztina

Jövő hétvégén minden kisgyermek fényesre pucolja majd a csizmáját, hátha tesz bele valamit a Mikulás. Ők nagy örömmel várják, mi minden finomságot tárazhatnak majd be karácsonyig. Valószínűleg aki még nem tette meg, ezen a hétvégén szerzi majd be az ajándékokat és a finomságokat december 6-ra.

Kedves Mikulás és Jézuska! Reméljük, olvassátok a cikkünket, mert ebből kiderül, hogy érdemes odafigyelni arra, mi is kerül azokba a kiscipőkbe. Nehéz feladatra vállalkozott kollégánk, Kovács Ági, valamint két szakértőnk, Varga Ádám cukrász és Mészáros Gábor cukrászmester. Hat különböző csokimikulást kóstoltak meg és véleményeztek, mindenféle ár- és minőségi kategóriákból. Mind a hatot megtalálják az áruházak polcain is a vásárlók. Tapasztalataik szerint az ár mindig előrevetíti a várható minőséget is, de meglepetésükre volt olyan is, ami az árához képest jó minőséget képviselt, de ellenpéldát is találtak a tesztelők.

- A csokoládékóstolásnak vannak technikái és szabályai: például, ha egy csokoládépasztillát kóstolunk, akkor finoman elolvasztjuk a nyelvünkkel, nem mohón rágjuk. Így az ízanyagok kioldódnak, és meg lehet mondani, hogy milyen a csokoládé - magyarázza Ádám, mielőtt elkezdenénk a kóstolást. Az első számú csokimikulás egy márkátlan, tejbevonó masszából készült figura volt. Ezt 18 grammot nyomott, 45 forintot fizettünk érte. - Már elsőre feltűnik, hogy nincsen meg a kakaós színe, így szinte biztosak lehetünk benne, hogy tejbevonóval van dolgunk - mondja a cukrász. Ági szerint rettenetes, ízetlen, és semmi illata nincsen. - Az állagán is látszik, hogy nincs megmunkálva rendesem, szinte roszog a fogam alatt - ez Gábor véleménye volt az első csokiról.

A második egy szintén névtelen, 40 grammos figura volt, amely 69 forintba került. Ádám véleménye szerint a színéből és az illatából ítélve ez már hasonlít a tejcsokoládéra, de ezt sem tartja komoly csokoládénak. Ági szerint ez egy kicsit jobb, nem annyira kemény, de még ebből sem adna a gyerekének.

A harmadik a mindannyiunk által jól ismert Tibi csoki volt. Ádám szerint ez ízében kezd csokoládéra hasonlítani. Ági is ezen a véleményen volt, szerinte ez már lágyabb is. - Nekem ez a gyerekkorom mikuláscsokijának az íze, de azért ebből sem ennék többet - mondta. Gábor úgy vélte, ennek már érezni a kakaótartalmát, mert pattan. Egy tortabevonó nem pattan, tehát ez egy jobban megmunkált darab.

A negyedik a Kit Kat nevet viselte: ebből 20 grammot kaptunk 119 forintért. Ádám véleménye szerint ez egy lágyabb, olvadékonyabb csoki, erre már mondhatni, hogy tejcsokoládé. Áginak és Gábornak is nagyon bejött ez a csoki. Gábor úgy fogalmazott: ettől a minőségtől beszélhetünk élvezeti értékről.

Az ötödik csokoládémikulás a Szerencsi csoki üzeméből került ki. Ennek 18 grammjáért 139 forintot kérnek. Ez a csoki nem mindenkinek ízlett, bár Ádám szerint jó minőségű csokiról beszélünk. Ági szerint kicsit keserű az utóíze, Gábor szerint ez még inkább a tejbevonó kategóriába sorolható. A hatos számú csoki igazi meglepetés volt a tesztelők számára, hiszen ez egy Kinder termék volt. - Én ezt szeretem, és azt gondolom, hogy ez jó. Ilyet vennék - mondja nevetve Ági. Gábor szerint ez jó ízpárosítás. Jó minőségű csokiból van és nagyon finom, zárta a véleményezést Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!