Hírek

2017.04.28. 17:35

A nagy vasi majális- és programajánló

Veterán járművek felvonulása, evezés a Rábán, bolondos menet a sörért és virsliért - május elsején számos városban lesznek szórakoztató programok!

Elek Szilveszter

Szombathely

Ötödik alkalommal startol el a Retro Majális. A gyülekező 8 órától lesz a Jókai úton és a Kálvária utcában. A program 9 órakor kezdődik a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület felvonulásával, amit Szombathely Város Fúvószenekara kísér majd. Ezután a tűzoltó és mentőszolgálat köszöntése következik, majd elindulnak a veterán járművek, amelyek a felvonulás után közelről is megcsodálhatóak lesznek.

Sárvár

A város majálisának elmaradhatatlan eleme a civil szervezetek, intézmények, művészeti csoportok közös májusfaállítása. Idén ezt 10 órakor tartják a Várparkban lévő májusfaligetben. Amikor már minden májusfát felállítottak, csupán néhány méterre onnan, a Nádasdy-vár Folyosó Galériájában megnyitja Kondora István polgármester a Sárvári Fotóklub kiállítását. Ezt követően csupa családi program következik: déltől piknik lesz a Várparkban, majd 13 órától 18 óráig a kicsik (és nagyobbak) is találnak szabadtéri tevékenységeket: kézműves program, arcfestés és lufihajtogatás is várja őket.

Ebben az évben is állítanak májusfákat a sárvári Várparkban

Kőszeg

A második Kőszegi Kézműves-Sör-Majális vasárnap kezdődik, május elsején is lesznek rendezvények. A Fő téren kirakodóvásárral, enni- és innivalóval várják az érdeklődőket. A hétfői program fél 9-kor kezdődik, a Baleset-megelőzési Bizottság és a Kőszegi Rendőrkapitányság kerékpáros ügyességi versenyével. Lesz még aszfaltrajzverseny és ragadozómadár-bemutató is. 11 órától pedig a Mesebolt Bábszínház Dobronka Cirkusz Világszám című produkcióját tekinthetik meg a lurkók.

Délután is számos izgalmas műsort láthatnak az érdeklődők: 14 órakor például a Kőszegi Kötélugrók bemutatója, 15 órától pedig a Kőszegi Orientális Táncklub szórakoztatja majd a nagyérdeműt. 17 órakor az OpeRETtRO időutazásra invitálja a közönséget, akik 18 órától a FIESTA együttes dalaira táncolhatnak majd.

A tavalyihoz hasonlóan az idei Retro Majálison is számos autócsoda és motorkerékpár felvonul majd Szombathelyen Fotók: VN-Archív

Körmend

A 2017-es Európa Napok keretében rendezik meg a városi majálist. A körmendiek biztosan korán kelnek, ugyanis 7 órakor a Városi Fúvószenekar zenés ébresztőt tart a település utcáin. A majális 10 órakor elkezdődik a Várkertben, ugyanekkor a Bereki Bárkás Egylettel evezhetnek a Rába folyón azok, akik kalandra vágynak a munkaszüneti napon. A gyülekező a Bárkaháznál lesz. 15 órától ügyességi és népi fajátékok várják az érdeklődőket, majd 16 órától Nagy Jonathan illuzionista kápráztatja el őket, ezt pedig fél öttől egy teljes óra lufihajtogatás követi. Aztán koncertek jönnek: 18 órától a Wistful Molly, 20 órától pedig a Belmondo lép fel Körmenden.

Szentgotthárd

A Színház környékén tartják majd a majálist. 13 órakor pityókás étkek főzőversenye lesz civil szervezetek, baráti társaságok részvételével. 15 órakor Kiss Árpád énekes és a gotthárdi táncosok műsora következik, aztán 16 órától az Aranykapu zenekar Pitypang című műsorán szórakozhatnak a gyermekek. A felnőtteknek pedig a Potyautasok zenekar szolgáltatja majd a talpalávalót 17 órától. A főzőverseny eredményhirdetése este hatkor lesz, aztán Molnár Gábor és Zsófia műsora következik.

Vasvár

A majális 15 órakor kezdődik a rendezvénytéren. Fellép a vasvári Hip-Hop tánccsoport, a Bérbaltavári táncosok, aztán retró slágereket énekel majd Boros Eleonóra. Ezt a Gersekaráti Kötél-ugró DSE, majd Farkas Martin és Viktória műsora követi.

Bük

A Büki MSK Sportcentrumánál 9 órakor elstartol a 10. Büki futónap. Ugyanitt, 14 órakor kezdődik el a majális, az első attrakció pedig a Nyári tündérkert zenés mesejáték lesz 16 órakor. Fellép még a Mosoly Tánccsoport, őket 19 órakor a Dry Parsley zenekar koncertje követi.

Vép

Aki részt akar venni a Bolondos felvonuláson, az tíz órára érjen oda a vépi művelődési ház elé! Nem kötelező jelmezbe öltözni, de csak úgy lesz az igazi ez a mulatság. A menet célja a sportpálya, ahol sör, virsli és szabadtéri játékok várják az érdeklődőket.

LOVAS HADTÖRTÉNETI BEMUTATÓ

A történelem szerelmeseinek mindenképpen érdemes ellátogatniuk a szombathelyi Szent István parkba május elsején. A színes program kilenc órakor kezdődik, táborveréssel. A hagyományőrző egyesületek és a honvédség bemutatói 10 órától indulnak. A Magor Íjász és Hagyomány-őrző Egyesület a honfoglalást, a Nyugati Gyepük Pajzsa Haditorna Egyesület pedig az államalapítást mutatja be. Mátyás királyunk korát a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Fekete sereg csoportja eleveníti fel. A Batthyány Lovas Bandérium Körmend Rákóczi korába, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület pedig a huszárok világába nyújt betekintést. A világháborúk korát a Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör, napjaink katonáit pedig a Magyar Honvédség mutatja be. 14 órakor kezdődik a hagyományőrzők seregszemléje, aztán megkoszorúzzák a 83-as gyalogezred emlékművét. Beszédet mond dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!