Hírek

2016.07.13. 15:41

A nardaiak sokkos állapotba kerültek a vihar után – Idén elmarad az aratás! - Videóval

Elsőként Nardát érte el a keddi pusztító vihar. Volt olyan gazdálkodó, akinek mindene odalett, de mindenkinek lett valamilyen kára. Úgy tűnik, az aratás idén elmarad.

Budai Dávid

Kedden félelmetes vihar kapta el Vas megye nyugati fertályát. A természeti csapás Ausztria felől érkezett. Amikor még Szombathelyen verőfényes napsütés volt, Nardát már elverte a jég, de úgy, hogy a falu lakói kis híján sokkot kaptak. Autók, ablakok, ajtók, redőnyök, tetők mentek tönkre, és nagyon úgy néz ki, hogy aratni sem kell már. Glavanics Krisztina, a település polgármestere elmondta: a falu a keddi vihar után szinte sokkot kapott. Nemigen van olyan lakó a településen, akinek ne keletkezett volna kisebb vagy nagyobb kára. Az önkormányzat épületénél például a muskátlikat verte el a jég, és az ajtót szakították be több helyen a hatalmas jégdarabok. Volt, akinél a redőnyök néznek úgy ki, mintha belőttek volna rajta. Egy család féltve őrzött aranyhalát pedig a kerti tóból mosta ki az özönvízszerű eső, egy fa pedig kis híján egy autóra dőlt, ám tulajdonosa percekkel a vihar előtt beállt vele a garázsba. Más nem volt ilyen szerencsés: egy lakó az autóját próbálta menteni, ám végül nemcsak az autója, de ő maga is kisebb sérüléseket szenvedett a jégesőtől.

A nardaiak nem először tapasztalták meg a természet pusztító erejét. 2014-ben hétszer "úsztak el" a településen, pedig se patakjuk, se folyójuk nincsen. Akkor a leszakadó hatalmas mennyiségű csapadék özönvízszerűen öntötte el a települést. Olyannyira, hogy a falukép is megváltozott, miután a feláztatott földből a szél kifordított több mint harminc, hatalmas fenyőfát, amelyek a főutca jellegzetességei voltak. Ezúttal is kellett fákat kivágni, de szerencsére az eső most nem öntötte el a falut. A vihar azonban olyan féktelen erővel tombolt, hogy egy helyi gazdálkodónak valószínűleg el kell adnia az állatait, mert már nincsen mivel etetni őket. Milisits Vincéné elmondta: több hektár termésüket verte el a jég: kukorica, szója, tritikálé, búza, mind oda lett. A kár valószínűleg milliós. A sors fintora, hogy egy hét múlva arattak volna. A helyi tűzoltók – akik nem mellesleg éppen egy hónappal ezelőtt ünnepelték fennállásuk 125. évfordulóját – és a vaskeresztesi önkéntesek próbálták menteni a menthetőt, ami ezúttal sajnos leginkább a veszélyes fák kivágását jelentette. A vihar körülbelül este fél hétkor csapott le a településre, amikor a polgármester értesítette a szombathelyi katasztrófavédőket, ők alig akarták elhinni, hogy mi történt, mert mint mondták, náluk még sütött a nap. Percekkel később aztán Szombathelyt is elérte a vihar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!