Hírek

2017.07.05. 18:30

A pápa Szent Márton egyházmegyéjét bízta dr. Székely Jánosra

SZOMBATHELY - Eddigi életútjáról, papi hivatásáról, terveiről, püspöki feladatairól beszélt a Szombathelyi Egyházmegye új főpásztora.

Tóth Kata

Június 18-án nevezte ki Ferenc pápa dr. Székely Jánost a Szombathelyi Egyházmegye püspökévé. Az új főpásztorral tegnap találkozhattak a sajtó képviselői. A kinevezése előtt esztergom-budapesti segédpüspökként szolgáló atya az életútjáról, eddigi papi pályafutásáról, feladatairól, terveiről is beszélt a Püspöki Palota konferenciatermében.

A legfontosabb az életben

Közvetlen, személyes hangú válaszaiban Székely János hosszan beszélt gyermekkoráról. Édesapjáról, aki több nyelven beszélő, zseniális tehetségű mérnökember volt, akinek sok mindenért hálás, valamint mélyen hívő édesanyjáról, akiből a család hite, egysége táplálkozott. A most kinevezett püspökben gyermekként határozottan megszületett a vágy: ha felnő, okos ember szeretne lenni, sok nyelven tudni. Később, egy kórházi élménye kapcsán már úgy gondolkodott: mégsem az a legfontosabb az életben, hogy okos legyen, hanem, hogy szeressen.

 

Családjuk egy ferences templomba járt Budán, Székely János úgy emlékszik, varázslat volt számára a templom, hiteles emberekkel. Hamar, hétéves korában megfogalmazódott benne a gondolat, hogy pap legyen. Elmondása szerint később sem ingott meg, egyenesen vitt az útja a szemináriumig.

A szentendrei ferences gimnáziumba járt, majd Esztergomban volt kispap fél évig, Budapesten három évig. Utána a Szentföldre, Betlehembe került három és fél évre; ott szentelték pappá. Volt káplán vidéken, Érsekvadkerten - onnan datálódik a cigánysággal való nagy találkozása. Kezdettől erős és pozitív szál alakult ki közte és a cigány testvérek között. Elbeszéléséből kiderült, Budapesten is volt káplán, plébános is több helyen, valamint szemináriumban nevelő és tanár, később a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanított több tantárgyat, egészen mostanáig.

Isten jóságát közvetíteni

Az új főpásztor egyik vezérfonala papként az volt: próbálja az Isten jóságát, szeretetét, szépségét megélni és közvetíteni a világ, a család, az elesettek felé.

A kérdésre, hogy mennyire érte váratlanul a kinevezés, Székely János azt felelte: különleges volt számára az azt megelőző néhány hét. Erősen érezte, hogy Isten hívja, a Gondviselés vezeti ide. Hírt kapott például egy problémákkal küzdő Szombathely környéki családról, amelynek nagy szüksége lett volna jótanácsra, segítségre. A legcsodálatosabb számára mégis a kinevezés napjának délutánja volt: imaesten vett részt egy Árpád-kori templomban, amelyet éppen Szent Márton tiszteletére szenteltek. Ő pedig döbbenettel gondolt arra, hogy a Szentatya most bízta rá Szent Márton egyházmegyéjét.

A szeretet és a hit útján

Dr. Székely János papnövendékként járt már néhányszor a Szombathelyi Egyházmegyében lelki gyakorlaton és templomszentelésen is. Sok nagyszerű pap, hitoktató és világi munkatárs dolgozik itt, mindig ez volt a benyomása. Vallásukat gyakorló, értékeikhez, múltjukhoz ragaszkodó emberek élnek itt - ez is segítette, hogy örömmel fogadja a megbízatást.

És hogy mely területeknek szentel majd figyelmet a jövőben? A püspök legáltalánosabb feladatának azt tartja, hogy a szeretet és a hit útján segítse egyházmegyéjét. Legfőbb vágyaként azt említette, hogy a maga papságát és kereszténységét hitelesen tudja élni, ezáltal minél több embert segítsen a hite megélésében.

A családokat abban, hogy szeretetben, hűségben éljenek és a gyermekáldásra bátran merjenek igent mondani. A püspök küldetéseként a papok segítését említette még: azt, hogy a papságukat hitelesen, örömteli módon élhessék meg. Sok energiát szeretne fordítani az elesettek, szegények, kitaszítottak bátorítására, arra, hogy Isten szeretetét közvetítése feléjük - ezt is megfogalmazta.

Végül utalt rá: a médiának nagy lehetősége és felelőssége van abban, hogy a közösségek, a társadalom mentalitását formálja. Szükséges lenne, hogy az egyház, a keresztény ihletettségű ember gondolkodásmódja nagyobb szerepet kapjon benne.

A beiktatási ünnepség július 8-án 10.30-kor kezdődik a Székesegyházban. Székely János hangsúlyozta, mindenkit nagy szeretettel vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!