Hírek

2017.02.01. 16:35

A pénzükért harcolnak a kismamák - Nehézkes az osztrák családi ellátások folyósítása

Elhúzódó és nehézkes az osztrák családi pótlék és gyes ügyintézése. A probléma nem új keletű és nagyon sok családot érint. Változott az eljáró hatóság - gyorsabb ügyintézést ígérnek.

Tóth Kata

Túlterhelt telefonvonalak, elérhetetlen ügyfélszolgálat, méltatlan és megalázó párbeszédek a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Osztrák-Magyar ügyek osztályával - ezekről számolnak be azok az elkeseredett édesanyák, akik hosszú hónapok, sőt évek óta nem jutnak hozzá jogosan igényelt családi támogatásukhoz, az osztrák családi pótlékhoz és/vagy a gyeshez. Ketten közülük most szerkesztőségünkhöz fordultak.

- Úgy tűnik, fél-egy évbe telik, amíg egy jogviszonyt és családi ellátást igazoló papír átjut az egyik országból a másikba. Ki tud ennyit várni? A kisfiammal szeretnék foglalkozni, nem órákig ülni a telefon mellett, és vesztegetni az időmet, várva, hogy egy ügyintéző vagy call centeres végre beleszóljon a túlsó végén, és kérdezni tudjak az ügyemmel kapcsolatban - panaszolja a 25 éves gyöngyösfalui Imre Lilla, aki ötéves ausztriai munkaviszonyt követően tavaly április elején szült, és azóta sem kapott Ausztriából gyest, amit időben és szabályosan igényelt. Nem jókedvéből ment ki külföldre dolgozni, hanem megélhetési kényszerből. Ha voltak is olyan idők, amikor a családjukat elkerülték az anyagi problémák, mára felélték a tartalékaikat, meséli.

Imre Lilla a kisfia, Igor Mátyás születéséig egy határhoz közeli pékségben dolgozott. Áprilisban lesz egy éve, hogy elindította a családi pótlék- és gyes-igénylést. A családi pótlékot kapja, a gyest azóta sem Fotó: Unger Tamás

F. Adrienn összesen két és fél évig dolgozott Ausztriában. Húsz hónapos most a kislánya, a születése után egy hónappal nyújtott be igényt itthoni családi pótlékra, valamint kinti családi pótlékra és gyesre. A családi pótlékot rendben, néhány héten belül megkapta. Az osztrák gyest viszont, amihez a magyar hatóság igazolására lenne szükség Ausztria felé, két éve, hogy nem folyósítják neki. Ha a párja nem dolgozna, nem is tudja, hogy tudnának megélni.

SOKAKAT ÉRINTŐ PROBLÉMA

Nem egyedi a példájuk, az ausztriai munkavállalók közül sokakat érintő problémáról van szó. Az Ausztriában dolgozó magyarok információs portálja már 2015 szeptemberében arról adott hírt, hogy számtalan reklamáció, internetes és Facebook-csoportok felháborodásai, minisztereknek küldött levelek kísérték az osztrák családi pótlék és gyes ügyintézésben illetékes magyar hatóság munkáját az előző két évben. Nem volt ritka, hogy tíz hónapig is ültek" egy ügyön.

- Nagy a fejetlenség most is, és sajnos sokszor téves információk jelennek meg azzal kapcsolatban, hogy mikor és kinek jár az osztrák családi pótlék, és hogyan működik a kifizetés - ez a tapasztalata egy Szombathelyen működő, osztrák családi pótlék és gyes ügyintézés teljes körű lebonyolítását végző tanácsadó iroda képviselőjének. A sorban állástól, az utánajárástól kímélik meg az ügyfeleiket, és a lehetőségekhez képest gyors ügyintézést ígérnek. Feltéve, ha a megadott telefonszámokon elérhető a központi call center, és egyórányi sikertelen próbálkozás után nem kapcsol szét a rendszer technikai problémára hivatkozva.

KI AZ ILLETÉKES?

Ottjártunkkor a tanácsadó éppen a győri kormányhivatalból kap friss információt: ahogy a Vas Megyei Kormányhivatal honlapja is közli, Győr már nem illetékes: 2017. január 1-jétől a Szombathelyi Járási Hivatal Családtámogatási Osztálya jár el Szombathely, Széll Kálmán utca 20. szám alatt - Budapest, Pest megye, Komárom-Esztergom megye, valamint Győr-Moson-Sopron megye kivételével - országos illetékességgel az osztrák-magyar családtámogatási ügyek vonatkozásában.

Az összes E411-es ügyben pedig Budapest, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Fiumei utcai hivatala - ha már folyamatban volt egy ügy, akkor feltétlenül. Szombathely akkor kompetens, ha egyidejűleg és első ízben nyújt be valaki osztrák és magyar családipótlék- és gyes-igénylést - és hatósági döntésre van szükség. A központi telefonszámok nem változtak, viszont Egerbe helyezték a call centert (ügyfélszolgálati telefonszámok: 94/500-710; 20/881-9535; 30/344-0045; 70/460-9005), ami a jelek szerint még nehézkesen tudja ellátni a feladatát.

Dr. Krecskó Erika, a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatala Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának vezetője azt mondja, az ügyintézés során egyrészt meg kell, hogy történjen a Magyarország és Ausztria közötti adatcsere, másrészt az ügyfelektől, illetve más hivataloktól is szükséges adatok beszerzése. Sokféle családi és élethelyzettel szembesülnek, ezekre más-más megoldást kell találniuk - az ügyfelek türelmét és megértését kérik. Az átadás-átvétel megtörtént, több ezer iratot vettek át, amiket most dolgoznak fel - ügyintézőket is csoportosítottak át a hatékonyabb munkavégzés érdekében. Minden erejükkel azon vannak, hogy a lehetőség szerinti leggyorsabb megoldást megtalálják. Gyorsabb ügyintézést ígér, éppen ez volt a cél a feladatok átvételével. Ugyanakkor hangsúlyozza: a munkavállalónak is felelősséggel kell hozzáállnia a saját ügyéhez, de hozzá kell tenni, hogy az osztrák társadalombiztosítási szerveknek is van felelőssége. (Magyarország és Ausztria össze vannak kapcsolva az uniós rendelettel.) Amikor a magyar családok úgy érzik, hogy áll az ügyük, akkor mindkét ország bizonyítani akarja azt az időpontot, amikortól legálisan járnak az ellátások, és elszámolási jogviszony lehet a két ország között. A bejelentési kötelezettségre hívja fel a figyelmet, ha változás van az osztrák munkaviszonyban, vagy a Magyarországon levő szülő munkaviszonyában. Telefonszámot (94/311-410) és e-mail-címet ([email protected]) is ad, ezeken várják az érdeklődők jelentkezését. Személyesen Szombathelyen, a Széll Kálmán utca 20. szám alatti irodában érhető el a hivatal hétfőn, kedden és csütörtökön 8 és 12 óra között, szerdán 8 és 16 óra között.

Imre Lilla végzéseket mutat, több hónap levelezését. Sok van belőlük, mégsem oldódott meg a gyes ügye Fotó: Unger Tamás

E411 - KOMMUNIKÁCIÓ KÉT ORSZÁG KÖZÖTT

De mi az az E411-es nyomtatvány? Egy uniós E" jelű nyomtatvány, a tagállamok közötti kommunikációt szolgálja. A családok lakóhelye szerinti, családi ellátások folyósításában illetékes hatóság (nálunk kormányhivatal) ezen keresztül ad igazolást a munkahely szerinti tagország részére az ellátások jogosultságára, illetve összegére vonatkozóan. Ugyanazon gyermekre vonatkozóan két tagállam teljes összegű ellátást nem állapíthat meg és nem is folyósíthat. Ezt a nyomtatványt csak a két hivatal cseréli egymással, az ügyfél maga nem járhat el az ügyében. Az osztrák hatóságok a beadott kérelmeknél egyenként megkeresik az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot, és ellenőrzik, hogy az adott család az adott gyermekre felvesz-e valamilyen juttatást Magyarországon is, illetve a szülők biztosítási jogviszonyait vizsgálják. Ehhez kérik az úgynevezett hiánypótló adatlapot az ügyféltől, majd lekérik a tb-től, illetve a munkáltatótól a kifizetésekre vonatkozó adatokat.

LEHETNE HATÉKONYABB

A magyar kormányhivatalból az igazolásokat postán küldik ki, a tanácsadó szerint az osztrák hivatalok már arra is nyitottak lennének, hogy a gyorsabb ügyintézés érdekében faxon (ritkább esetben e-mailben) kapják meg ezeket. A postán sajnos sok a keveredés, számos papírnak nyoma vész - ismét hetek telnek el, mire erre fény derül.

Segítség az lenne, ha az ügyfél fel tudná venni a kapcsolatot a magyar hivatallal, és ki tudna küldetni egy másolatot soron kívül, akár faxon is. Erre azonban nincs lehetőség. A kormányhivatal call centerét elérni felér egy örökkévalósággal, és ha ez sikerül is, jön a kiábrándító válasz: anyagi okokból nem áll módjukban faxot küldeni, de az sem ritka, hogy a másolat postai küldéséhez ismételten ki kell várni a feldolgozási sorrendet". Az ügyintézési időbe ezt a folyamatot is bele kell számítani.

A fő problémának azt érzi, hogy nincs megfelelő kommunikáció a két ország hivatalai között. Míg egy osztrák ügyintéző már sokszor könnyítene, mert neki is elege van abból, hogy többször kell egy ügyet elővennie - eredmény nélkül -, addig a magyar fél elveszik a bürokráciában.

A tanácsadó szerint, ha valaki nem eléggé jártas és tapasztalt ezekben az ügyekben, és nincs kellő németnyelv-tudása, nehezen boldogulhat az ügyintézéssel.

A Szombathelyi Járási Hivatal hatékonyabb ügyintézést ígér és a megadott elérhetőségeken várja az érdeklődőket.

Kinek és mikor jár Ausztriából ellátás?

A legfontosabb, amit meg kell vizsgálni, hogy egy gyermek szülei közül kinek van Magyarországon és kinek külföldön jogviszonya. Az esetek nyolcvan százalékában az apuka dolgozik kinn. Ha ezt tekintjük alapesetnek, és az anyának itthon van jogviszonya, akkor Magyarország az elsődleges kifizetőhely, innen kell mindent igényelni: a családi pótlékot, a gyedet, a gyest. (A későbbiekben aztán, amikor úgy gondolják, merthogy öt év áll rendelkezésre Ausztriában a családipótlék-igénylésre visszamenőleg, akkor megtehetik ezt a különbözetre vonatkozóan.) Ha nincs itthon jogviszony, akkor Ausztria az elsődleges kifizetőhely, az apa nevére kell a családi pótlékot igényelni akár rögtön, a baba születését követően. A gyessel más a helyzet: ha az apa dolgozik kint, és gyest igényelnek a szülők, akkor azt az anyuka igényli (az ő nevén fut) az apa jogán. Ez akkor is érvényes, ha az anyának van osztrák munkaviszonya. Figyelni kell arra, hogy a baba féléves koráig megtörténjen a gyesigénylés. Összefoglalva: a gyedet mindig az anya, a családi pótlékot pedig a kinn dolgozó fél igényli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!