Hírek

2015.05.25. 09:20

A Rábán megtartották az I. fokú árvízvédelmi készültséget, a Murakeresztúr még árad

Az elmúlt napok esőzései hatására keletkezett árhullámok hétfő reggelre már levonultak a kisebb vízfolyásokon. A folyókon még tart az árhullám levonulása. Árhullám utánpótlódás sehol sincs.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 11 órakor az alábbi tájékoztatást adta az árvízi helyzetről:

Időjárási helyzet, előrejelzés:

Az elmúlt 24 órában csapadék nem hullott a nyugat-Dunántúlt érintő vízgyűjtők magyar és külföldi területeire sem.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő 24 órában inkább a magyar területekre várható 5-10 mm eső. A külföldi vízgyűjtőkön csak 0-5 mm közötti csapadékok valószínűek. Jelenleg már gyenge intenzitással esik a Marcal vízgyűjtőjén. Kedden már csak a délelőtti órákban várható további 5 mm eső a térségünkben.

A következő napokban jelentősebb esőzések nem várhatók, melyek a hidrológiai helyzetet alapvetően befolyásolnák a nagyobb vízfolyásokon, folyókon.

Árvízi helyzet:

Az elmúlt napok esőzései hatására keletkezett árhullámok ma reggelre már levonultak a kisebb vízfolyásokon. A folyókon még tart az árhullám levonulása. Árhullám utánpótlódás sehol sincs.

VAS MEGYE

Rába

Szentgotthárdnál az árhullám levonult. Körmendnél és alatta kisebb völgyi elöntések keletkeztek.

Körmendnél vasárnap hosszan tetőzött a folyó a nappali időszakban 316 cm-rel. Hétfő reggelre már 1 m-t apadt a folyó a tegnapi tetőzéshez képest. Az I. fokú árvízvédelmi készültséget a védelmi munkák miatt igazgatóságunk fenntartja. Uszadék torlasz eltávolítására kerül sor a Rába csörötneki és csákánydoroszlói szakaszán.

Körmendnél a Csörnöc-völgyben kisebb elöntés keletkezett.

A Rábán hétfő reggel Rum térségében tart a tetőzés. Sárvárnál lassan árad a folyó. Hétfő reggel 47 cm a folyó vízállása. Fokozatot elérő vízállás nem lesz.

A Lukácsházi tározónál helyi vízkár van érvényben, mivel az árhullám uszadék felhalmozódást okozott, melynek eltávolítása szükséges.

Szentgotthárdon a partmegcsúszással veszélyeztetett támfal szakaszon folyamatos figyelőszolgálatot tartunk.

ZALA MEGYE

Mura

A Mura Letenyénél vasárnap egész nap egyenletesen áradt, hétfő reggelre tetőzés előtti állapotban van a folyó. 2015.05.25-én reggel a folyó vízállása Letenyénél 371 cm. Hétfő déltől estig hosszú tetőzés várható 375 cm körüli vízállással, jelenleg I. fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben. Estétől már apadás várható.

Murakeresztúr még árad. Tetőzés megkezdése estére várható, kedd hajnalra beindulhat az apadás.

Letenyén a lehullott csapadék belterületet veszélyeztet, ezért helyi vízkárelhárítási készültség került elrendelésre szombat 11 órától három vízfolyásra (Gerencsér árok, Egresi árok, Vásártéri árok), amely még mindig érvényben van .

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság gátőrei folyamatosan figyelik a vízfolyásokat és a műtárgyakat.

Zala

A Zalán jelentős árhullám nem alakult ki. Összességében 1 m-es vízszintemelkedés volt a vízfolyáson a felső szakaszon. Hétfő reggelre az árhullám elhagyta Zalabér térségét, ott is már apad a folyó. Zalaapátiban gyengén árad a Zala, fokozatot elérő vízállásra nem kell számítani.

 

A védelmi szakaszokon a zsilipek szükség szerint lezárásra kerültek, az érintett vízfolyásokon Igazgatóságunk folyamatos őrszolgálatot tart.

Igazgatóságunk központjában állandó hidrológiai és vízkárelhárítási ügyeletet tartunk. Hidrológus munkatársaink folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi kollégákkal. Hidrológiai mérőcsoportjaink szükség szerint vízhozam mérést végeznek. Gátőreink és műszaki szakembereink a területünkön állandó, fokozott figyelőszolgálatot és folyamatos bejárást tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!